foto: MAASTRICHT - Kasteleins in Maastricht die ...

foto: MAASTRICHT - Kasteleins in Maastricht die voor de deur van hun cafe een terras exploiteren, hebben van de gemeente te horen gekregen dat het verboden is “dranken of spijzen te verstrekken aan personen die geen gebruik maken van de op dat terras aanwezige zitplaatsen”.

Gemeenteambtenaren lieten aanvankelijk weten dat de bepaling bedoeld was om te voorkomen dat de doorgang voor winkelende voetgangers werd belet. Op mooie dagen worden de terrassen aan het Vrijthof, het Amorsplein en het Onze Lieve Vrouweplein zo druk bezocht dat honderden mensen hun drankje of hapje staande tot zich nemen. Na luide protesten van de horeca heeft burgemeester mr. Ph. Houben beloofd dat de kasteleins, noch de staande drinkers een boete riskeren. “De bepaling stond al lang in de politieverordening,” zegt een woordvoerder van gemeente, “we hebben die voorwaarde alleen in de terrasvergunning opgenomen om erop terug te kunnen vallen als de politie of de brandweer er door moet.” Een terraseigenaar, die de belofte van de gemeente niet vertrouwt, heeft zijn klanten al geadviseerd het glas liggend te nuttigen, als alle stoelen bezet zijn. (Foto Nelis Tutkey)