Eerste daling inflatie VS na bijna vijf jaar

ROTTERDAM, 13 APRIL. De consumentenprijzen zijn in de Verenigde Staten voor het eerst in bijna vijf jaar aan het dalen. Belangrijke oorzaak zijn de dalende energieprijzen en lage economische bedrijvigheid. Het Amerikaanse ministerie van arbeid maakte gisteren bekend dat de consumentenprijzen afgelopen maand 0,1 procent zijn gedaald. Dat is de eerste afname sinds april 1986. In januari was nog sprake van een stijging van 0,4 procent en in februari bedroeg de toename 0,2 procent.

Als de ontwikkeling in het eerste kwartaal representatief zou zijn voor geheel 1991, komt de inflatie dit jaar uit op 2,4 procent tegen een inflatie van 6,1 procent in 1990.

Peter Vymonin, onderzoeker bij het Institute for International Economics in Washington, ziet twee oorzaken voor de prijsdaling in maart: “Het is een weerspiegeling van de lage bedrijvigheid in de VS waardoor de prijzen minder onder druk staan. Daarnaast is het een gevolg van de lagere energieprijzen”. De prijs van benzine daalde in maart aan de pomp bijna 5 procent, huisbrandolie werd 6,8 procent goedkoper en de gasprijs daalde 1,2 procent.

Exclusief energie-componenten was in maart sprake van een lichte prijsstijging, maar minder scherp dan in voorgaande maanden.

In Groot-Brittannie was een daling van de inflatie deze week aanleiding tot een officiele renteverlaging ter stimulering van de zwakke economie. Het Amerikaanse stelsel van centrale banken (Fed) heeft de afgelopen maanden hetzelfde instrument gehanteerd door het disconto te verlagen van acht naar zes procent. Een verder verlaging van het disconto - dat doorwerkt in alle Amerikaanse rentetarieven - durfde de Fed de afgelopen tijd niet aan uit angst voor de inflatiestijging die meestal volgt op een renteverhoging.

Met dalende prijzen (negatieve inflatie) kan de Fed dat argument nauwelijks meer gebruiken, maar toch bleef een renteverlaging gisteren uit. Peter Vymonin: “De Fed is voorzichtig in verband met aanwijzingen dat de economie spoedig zal aantrekken, in welk geval een renteverlaging overbodig is en op termijn de inflatie kan aanwakkeren”.

De leading indicators, een belangrijke barometer, voorspellen indewrdaad een economisch herstel. Maar andere cijfers wijzen daar nog niet op. De elkaar tegensprekende cijfers maken een beslissing voor de Fed moeilijk. Peter Vymonin: “Ik heb de indruk dat de Fed verdeeld is”.