Democratische partij verliest bij verkiezingen Sint Maarten

WILLEMSTAD, 13 april - Bij de Eilandsraadverkiezingen op Sint Maarten heeft de Democratische Partij van Claude Wathey gisteren zijn meerdere moeten erkennen in de SPA van Vance James. De DP was ruim 35 jaar aan het bewind. Op Cura(c,)ao boekte de PNP van premier Maria Liberia-Peters de derde verkiezingsoverwinning op rij.

Hoewel het oppositionele blok van SPA en PDP op Sint Maarten samen zes van de negen zetels in de nieuwe Eilandsraad bezet, kan Wathey nog niet als uitgerangeerd worden beschouwd. Wel staat vast dat Sint Maarten in juli voor het eerst een eilandsbestuur krijgt dat stoelt op een coalitie. De SPA krijgt vier zetels, de DP drie zetels en de PDP twee. Wathey logenstrafte de voorspellingen dat het met hem afgelopen zou zijn. Hij is nog altijd verreweg de populairste politicus van het eiland en wist gisteren zelfs een recordaantal persoonlijke stemmen te vergaren.

Met tien van de 21 zetels in de Eilandsraad van Cura(c,)ao ontkomt ook de PNP van premier Liberia-Peters niet aan een coalitie. De huidige coalitiegenoot van de PNP, FOL-SI, haalde vijf zetels in de Eilandsraad, gevolgd door MAN van ex-premier Don Martina met drie zetels. Gisteravond wilde Liberia-Peters nog niets zeggen over een mogelijk nieuw samenwerkingsverband.

Op Bonaire is de UPB de komende vier jaar verzekerd van zes zetels. De nieuwe Paboso, met twee zetels, en de DPB (een zetel) zullen in de oppositiebanken plaatsnemen. Op Saba won de WIPM van Will Johnson overtuigend vier van de vijf zetels. Minder fortuinlijk was de WIPM op Sint Eustatius, waar de DP een wisseling van de wacht inluidde.

Teleurgesteld kondigde daar WIPM-leider Eric Henriquez aan zich uit de politiek terug te trekken. “Wij moesten het debacle van de DP-regering oplossen. We hebben te hard gewerkt om zo te worden terechtgewezen.”

    • Frans Heiligers