Celstraffen geeist tegen afvalverwerkers Omega

ROTTERDAM, 13 april - Tegen vier leidinggevenden van de Krimpense afvaltransporteur Omega Randstad zijn gisteren voor de Rotterdamse rechtbank celstraffen en boetes geeist wegens geknoei met chemisch en ziekenhuisafval en het opmaken van valse facturen.

Tegen de 35-jarige hoofdverdachte, een bekende figuur in de afvalverwerkings- en transportwereld, eiste officier van justitie mr.

L. de Jonge twee jaar gevangenisstraf waarvan zes maanden voorwaardelijk, een boete van 70.000 gulden en voor vier jaar ontzetting uit zijn beroep als transporteur en verwerker van afval. De man was tot voor kort directeur bij Omega.

Hoofd recycling van Omega, een 42-jarige man, ook afkomstig uit Krimpen aan de Lek, hoorde een jaar gevangenisstraf waarvan 3 maanden voorwaardelijk en 5.000 gulden boete tegen zich eisen. Dezelfde straf eiste mr. de Jonge tegen het 48-jarige hoofd planning.

Tegen de 35-jarige administrateur van Omega, die kort nadat zijn werkgever in maart 1989 in opspraak kwam, aftrad als wethouder van de gemeente Nederlek, werd 3 maanden voorwaardelijk geeist.

Omega voerde voor een aantal ziekenhuizen in het land het afval af. Oorspronkelijk ging dat naar gemeentelijke verbrandingsovens in verschillende plaatsen in Belgie. Toen de regels strenger werden en ook Belgie het afval niet meer zo makkelijk accepteerde, bleef Omega het vervoer naar Belgie aan de ziekenhuizen in rekening brengen terwijl het transport naar Belgie vanaf 1987 stokte en in 1988 geheel moest worden gestaakt. Toen kwam het grotendeels in Rotterdam terecht bij de ovens van de reinigingsdienst Roteb.

Tussen het afval bevond zich nu en dan ook licht besmet ziekenhuisafval, zoals injectienaalden en met bloed besmette verbandmiddelen, terwijl dat volgens de regels gescheiden dient te worden van het algemene afval.

Volgens advocaat mr. J.M. Sjocrona is de ex-directeur juist een milieubewust man die de afgelopen jaren vooruitliep op wetgeving. Hij ijverde voor betere behandeling van de afvalstromen. Sjocrona vroeg in een pleidooi van ruim honderd pagina's en tientallen bijlagen algehele vrijspraak voor zijn client. (ANP)