Bryan Roy voor vier duels geschorst

ZEIST, 13 april- De tuchtcommissie van de KNVB heeft Bryan Roy van Ajax een schorsing opgelegd van vier wedstrijden naar aanleiding van zijn overtreding tegen Jerry de Jong in het duel van afgelopen zondag tegen PSV.

Hij kreeg bovendien een boete van driehonderd gulden. Roy maakte vorige week tijdens de wedstrijd PSV-Ajax (4-1) een grove overtreding tegen Jerry de Jong. De linksbuiten werd eerst gehinderd door de PSV'er waarna hij van arbiter Houben een vrije trap verwachtte. Toen die uitbleef nam hij wraak op De Jong. Roy speelde donderdag nog met Ajax tegen SVV. Hij viel uit met een achillespeesblessure en mist daardoor de interland tegen Finland.

Roys ploeggenoot Jan Wouters werd door de tuchtcommissie in staat van beschuldiging gesteld wegens wangedrag tijdens PSV-Ajax. In een later stadium zal een straf worden uitgesproken. Wouters heeft bekend gemaakt dat hij eventueel naar de burgerrechter zal stappen als hem inderdaad een schorsing wordt opgelegd. Wouters ergerde zich aan scheidsrechter Houben die ruim drie minuten blessuretijd bij de eerste helft telde waarin Kalusha gelijk maakte. Wouters duwde Houben en sloeg de bal uit diens handen. Hij kreeg een gele kaart omdat Houben het niet taktisch vodn om hem uit het veld te sturen. In de tweede helft bleef Wouters met hem in discussie gaan.

Die tolerante opstelling heeft Houben moeten bekopen met een schorsing van de scheidsrechterscommissie van twee duels. De arbiter heeft inmiddels verklaard dat hij zich bij de straf zal neerleggen.

Ook Boessen van SVV, die in de uitwedstrijd tegen NEC de rode kaart kreeg, is in staat van beschuldiging gesteld.

Bernard Tapie gaat niet in hoger beroep. De voorzitter van Olympique Marseille is door de Franse voetbalbond voor een jaar geschorst. Hij mag in die periode geen officiele functie uitoefenen bij de koploper van de Franse competitie.

Tapie kreeg de straf van twaalf maanden onder meer omdat hij zich had misdragen tegenover scheidsrechters. De steenrijke eigenaar van Olympique Marseille heeft geen reden gegeven waarom hij afziet van een protest. Hij had tot gisteren de tijd bezwaar aan te tekenen. De uitsluiting duurt tot januari volgend jaar.