Wormenpap

Winnie Woldraad en Akke zijn altijd samen. Als Winnie op straat loopt, vliegt Akke met haar mee en als hij moe is, gaat hij op haar schouder zitten. Winnie zegt dat Akke haar jongste broertje is maar dat is niet waar. Akke is op een dag via de schoorsteen in de open haard gevallen die gelukkig niet brandde. Winnie dacht eerst dat er een dikke prop roet uit de schoorsteenpijp naar beneden was geploft en besteedde er verder geen aandacht aan. Toen de roetprop ineens ging bewegen, schrok ze zo dat ze begon te gillen. Nadat ze van de schrik bekomen was, zag ze een jong zwart vogeltje met hemelsblauwe kraalogen, een grijs hoofddoekje en hele lange, dunne benen.

'Ach, wat een popke', zei Winnies grootmoeder toen ze de huiskamer binnenliep. 'Die domme ouders van hem hebben hun nest natuurlijk weer in de schoorsteen gebouwd. Pak even een ladder dan zal ik op het dak klimmen en hem terugleggen in het nest.'

'Oma, je bent al tachtig. Je bent veel te oud om op het dak te klimmen. Laat mij het maar doen', zei Winnie. 'Dat is veel te gevaarlijk voor een kind, je bent daar nog veel te jong voor', zei Winnies grootmoeder.

'Hij kan hier toch ook bliiven wonen', zei Winnie. 'Maar hoe vul je zijn mondje?. Wat geef je een jonge kauw te eten?', zei Winnies grootmoeder. 'Ga om te beginnen maar een onsje regenwurmen kopen bij de dierenwinkel'.

Toen Winnie en haar groomoeder die avond aan het eten waren, zat Akke, de kauw, op de tafel. Er was een schoteltje voor hem neergezet waarop een mooie roze regenworm lag. Akke schudde het roet uit zijn veren, dat in de kippesoep viel, en keek belangstellend naar de regenworm op zijn bordje.

'Donders, hij kan zelf nog niet eten' zei Winnies grootmoeder. 'Ik weet er wel wat op', zei Winnie. Ze pakte de regenworm van het schoteltje, stak het glibberige dier in haar mond en begon er op te kauwen. 'Het is niet gezond om rauw vlees te eten' zie Winnies grootmoeder. 'Haal die regenworm uit je mond en maak hem fijn met een vork'.

Wekenlang voerde Winnie de jonge kauw met regenwormpap. Toen hij al lang zelf kon eten en rond het huis vloog, liet hij zich nog steeds zijn lekkere wormenpapje voeren. 'Akke, ik ga vandaag met de trein naar het strand. Je kan echt niet mee', zei Winnie op een dag tegen de kauw. Akke trok zich er niets van aan en vloog gewoon mee toen Winnie naar het station fietste. Toen ze in het badplaatsje uit de trein stapte, zag ze Akke met grote passen rondstappen op het stationsplein.

Winnie bleef de hele dag op het strand terwijl Akke in de buurt van de zee rondscharrelde op zoek naar lekkere hapjes. Maar toen Winnie in de trein stapte om weer naar huis te gaan en Akke op haar schouder neerstreek, zei Winnie boos: 'Ik neem je niet mee, ga jij maar vliegen'.

Die avond werd Winnie erg ongerust. Haar grootmoeder had de tafel al afgeruimd en Akkes bordje met regenwormpap in de ijskast gezet. Winnie liep steeds door de tuin maar ze kon Akke nergens ontdekken. Laat op de avond werd eraan gebeld. Er stond een politieagent voor de deur.

'Er moet hier een diefachtige vogel wonen, die een juweel gestolen heeft. Ik arreseteer de vogel in naam der wet', zei de agent. 'Heeft Akke weer iets gestolen? Hij is dol op alles wat glimt. Hij verstopt alles onder de notenboom', zei Winnies grootmoeder.

De agent deed zijn zaklantaarn aan en begon onder de notenboom in het struikgewas te zoeken. Tussen zilverpapiertjes en stukjes blik lag een ring met een glinsterende diamant. "Hier is het juweel" riep Winnies grootmoeder triomfantelijk. "Neemt u het maar mee dan is de zaak weer opgelost. Akke is niet thuis op het moment dus u kunt hem nu toch niet arresteren'. De agent nam de ring in ontvangst en liep mopperend weg.

's Nachts konden Winnie en haar grootmoeder niet in slaap komen. Maar ineens zaten ze beiden rechtovereind in bed. 'Ka ka ka' klonk het in de tuin. 'Gelukkig, Akke is terug', zei Winnies grootmoeder. 'Zou Akke er zo lang over gedaan hebben om van het strand naar hier te vliegen?'

vroeg Winnie. 'Ach het was een mooie avond, misschien had hij zin in een lange wandeling', antwoordde Winnies grootmoeder.

    • Betty van Garrel