Werkloosheid in VS en prijzen iets lager

WASHINGTON, 12 APRIL. De groothandelsprijzen in de Verenigde Staten zijn in februari voor de vierde achtereenvolgende maand gedaald. Dat is de eerste keer in vijf jaar dat deze Amerikaanse maatstaf voor de inflatie langer dan drie maanden een dalende lijn vertoont. Dat heeft de Amerikaanse regering gisteren bekend gemaakt.

Tegelijkertijd werd bekend dat de geregistreerde stijging van het aantal werklozen weliswaar iets is afgenomen maar met bijna 500.000 in de maand maart nog steeds op recessie-niveau blijft.

De combinatie van afnemende inflatie bij praktisch gelijkblijvende recessie stuwde de aandelenkoersen omhoog omdat de handelaren verwachten dat de Federal Reserve, het stelsel van centrale banken, daarom de rente zal verlagen. De Fed is echter verdeeld in twee kampen: een groep onder leiding van voorzitter Greenspan wil de economie een stootje geven door de rente te verlagen. De tegenstanders van renteverlaging zijn van mening dat ze al genoeg gedaan hebben aan stimulering van de economie en vrezen dat een renteverlaging zal bijdragen aan de inflatie.

De groothandelsprijzen daalden in februari met 0,3 procent. De daling werd veroorzaakt door een daling van de energieprijzen. (Reuter, AP)