Werkgroepen voor crisis ex-DDR

BONN, 12 APRIL. De Duitse bondskanselier Kohl en SPD-oppositieleider Vogel zijn vandaag overeengekomen twee gemeenschappelijke werkgroepen in te stellen die een beleid voor de beheersing van de economische situatie in de voormalige DDR moeten opstellen. Vogel zei dat de crisis in het oosten van de Bondsrepubliek een buitengewone samenwerking vereist van regering en oppositie.

De vorming van een regering van nationale eenheid is door beide gesprekspartners verworpen. Het was een van de voorstellen om het hoofd te kunnen bieden aan de dreigende ondergang van de economie in de vijf nieuwe deelstaten.

Een van de werkgroepen zal zich richten op een verbetering van het staatsbestuur in de voormalige DDR. De andere werkgroep zal zich bezighouden met de samenstelling van nieuwe programma's die de werkgelegenheid moeten stimuleren. In dit kader is al het voorstel gedaan om grote, door de staat gesubsidieerde ondernemingen op te richten die zorg moeten dragen voor de om- en bijscholing van werkloze DDR-burgers.

Vogel en Kohl hebben vrijdag ook gesproken over de opvolging van Detlev Rohwedder, de op 1 april vermoorde directeur van de Treuhandanstalt. Deze instelling houdt zich bezig met de privatisering en sanering van het voormalige Oostduitse bedrijfsleven. Een beslissing is volgens beide politici nog niet genomen.

Binnen SPD-kringen zou kritiek bestaan op de gedoodverfde opvolgster van Rohwedder, Birgit Breuel. Zij is nu de plaatsvervanger van Rohwedder. Breuel zou volgens enkelen binnen de Duitse oppositie te veel worden geindentificeerd met ideeen over een vrije markteconomie.

Dat zou haar populariteit bij de burgers in de “oude” DDR, die verdere uitbreiding van de toch al grote werkloosheid vrezen, niet ten goede kunnen komen, zo menen ze. (Reuter, AFP)