Warchau: 20 Mercedessen in 2 dagen

WARSCHAU, 12 APRIL. De nieuwe rijken in Polen weten wat ze willen. Met hun pakken bankbiljetten staat een deel van hen sinds woensdag in de rij voor een juist geopende Mercedes-showroom in Warschau. In de eerste twee dagen heeft de handelaar, die een openingskorting van tien procent geeft, twintig auto's verkocht. De prijzen varieerden van 35.000 tot 60.000 gulden.

De woordvoerder van de nieuw showroom aan de prestigieuze Krakowskie Przedmiesc heeft met verbazing de ontwikkelingen gevolgd. “Er stond van meet af aan een rij kopers en belangstellenden. Velen van hen droegen koffers vol geld met zich. De meeste kopers legden bij aanschaf de gevraagde 190 tot 350 miljoen zloty's cash op tafel”, vertelt hij.

Westerse auto's zijn in Polen in toenemende mate een statussymbool. De nieuwe rijken, die hebben geprofiteerd van de Poolse bekering tot de markteconomie, willen hun juist verworven rijkdom tonen. Voor de goedkoopste Mercedes die in de nieuwe showroom is verhandeld, moet een Poolse arbeider zeker veertien maanden werken. En voor het snel groeiende leger werklozen is een eigen auto helemaal een onhaalbare kaart.

Toch lijkt de vraag naar niet-Poolse auto's nog niet verzadigd. In de afgelopen maanden zijn enkele duizenden Polen naar Nederland gekomen om een tweedehands auto te kopen. Begin deze week, bij de afschaffing van de visumplicht, kwamen enkele honderden Polen naar Utrecht voor hun eerste Westerse wagen. (Reuter)