VS: EG moet NAVO niet beconcurreren

BRUSSEL, 12 april - De grootste zorg van de Verenigde Staten over het uitbouwen van een Europese pijler voor de defensiepolitiek is dat zo'n pijler zich zou ontwikkelen tot concurrent van de NAVO. Dat zegt de Amerikaanse ambassadeur bij de NAVO, William H. Taft, in een vraaggesprek met NRC Handelsblad.

De Europese Gemeenschap wil een duidelijker identiteit verwerven op het gebied van buitenlandse en veiligheidspolitiek en is van plan de Westeuropese Unie (WEU), de organisatie waarvan negen EG-landen lid zijn, te ontwikkelen tot orgaan dat veiligheidspolitieke richtlijnen uitvoert van de EG.

Ambassadeur Taft wil niet ingaan op de discussies die daarover binnen de EG gaande zijn, maar zegt dat de Amerikaanse zorgen zijn gebaseerd op twee overwegingen: “Een is dat het een verdubbeling van de toch al spaarzame bronnen voor defensie met zich zou meebrengen en de tweede reden is dat het de fundamentele premisse van het bondgenootschap zou ondergraven.” De NAVO-bondgenoten hebben volgens Taft “identieke belangen, identieke waarden en een identieke veiligheidspolitiek...

Als er een wedijverende organisatie zou zijn zou dat worden ondermijnd.''

    • Frits Schaling