Thatcher distantieert zich van kritiek op John Major

LONDEN, 12 april - De Britse oud-premier Thatcher heeft zich gedistantieerd van de kritiek van rechtse Conservatieven op het optreden van de Britse premier Major.

In een woensdag uitgegeven verklaring had de zogeheten Brugge-groep, waarvan ook honderd Conservatieve Lagerhuisleden lid zouden zijn, onder meer gezegd: “De voortijdige wapenstilstand (in de Golf) heeft het leven gekost aan vele duizenden Koerden en shi'ieten. Kortom, werd de prijs voor de val van premier Thatcher betaald met het bloed van duizenden onschuldige Irakezen?”

Ondanks scherpe kritiek van vooraanstaande Conservatieven bleven de opstellers van de verklaring bij hun kritiek op de premier. Tegenover de BBC verklaarde een van hen: “Ik zeg niet dat Major een slappeling is. Ik zeg alleen dat hij het gevaar loopt er als zodanig uit te zien.”

De Britse oud-premier, die ere-voorzitter is van de Brugge-groep, nam onmiddellijk afstand van de verklaring. Ze zei dat ze het er “volledig mee oneens” was. Een aantal Conservatieve parlementsleden in de groep heeft zich ook gedistantieerd van de verklaring, die werd uitgegeven door de secretaris van de groep, en enkelen van hen hebben het lidmaatschap ervan opgezegd. Mevrouw Thatcher heeft echter geen indicatie gegeven dat zij van plan zou zijn voor het ere-voorzitterschap te bedanken.

De kritiek van de rechtse Conservatieven komt aan de vooravond van plaatselijke verkiezingen. Volgens de laatste opiniepeilingen liggen de Tories enkele procenten achter op Labour en deze kritiek komt voor de partij op een verkeerd moment. (Reuter, UPI)