Syrie wijst vredesideeen Baker niet af

DAMASCUS- KAIRO, 12 april - Syrie heeft het idee niet afgewezen van een regionale vredesconferentie, waarover de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken James Baker eerder deze week overeenstemming bereikte met Israel.

Dat liet vandaag de Syrische minister van buitenlandse zaken Farouq al-Shara blijken op een persconferentie met Baker in Damascus. Baker, die gisteren zes uur lang sprak met president Assad, zei dat “er punten van overeenstemming en punten van onenigheid zijn”.

In Jeruzalem wordt verwacht dat minister Baker op betrekkelijk korte termijn naar het Midden-Oosten zal terugkeren om de voorwaarden waaronder een regionale conferentie kan worden gehouden uit te werken.

Daaruit wordt in Israel afgeleid dat Baker in alle bezochte hoofdsteden - Jeruzalem, Kairo en Damascus - voldoende aanknopingspunten heeft gevonden om het vredesproces te versnellen.

Syrie heeft tot dusverre zonder voorbehoud vastgehouden aan het concept van een internationale vredesconferentie over het Midden-Oosten onder auspicien van de Verenigde Naties en op basis van resoluties 242 en 338 van de Veiligheidsraad. De regionale conferentie zou worden gehouden onder auspicien van de VS en de Sovjet-Unie, en sluit de andere leden van de Veiligheidsraad uit.

Minister Shara zei vanochtend dat zijn land “voorstander is van het houden van een vredesconferentie waarbij de Verenigde Naties een belangrijke rol spelen”. Op de vraag of hij nog steeds stond op een internationale conferentie antwoordde hij: “Wij zijn voor een vredesconferentie”. Hij voegde eraan toe dat hij “niet wist wat een regionale conferentie precies wilde zeggen, maar dat de bijeenkomst van een conferentie waaraan de betrokken Arabische landen, Israel en vertegenwoordigers van de Palestijnen deelnemen, de vorm van een vredesconferentie zou aannemen”.

De Syrische minister onderstreepte dat de conferentie de resoluties 242 en 338, inzake de ruil van door Israel bezet land voor vrede, moet toepassen. Het Israelisch-Amerikaanse akkoord over de regionale conferentie is hierover aanzienlijk vager.

De Saoedische minister van buitenlandse zaken prins Saud al-Faisal heeft minister Baker er eerder in Kairo formeel van op de hoogte gesteld dat de Saoedische financiele hulp aan de PLO is beeindigd. Dat heeft een hoge functionaris in Bakers gezelschap meegedeeld in het vliegtuig naar Damascus. Over het afsnijden van de Saoedische geldelijke steun aan de PLO waren al eerder berichten geweest, maar die waren vervolgens van officiele zijde tegengesproken. (Reuter, AFP, AP)