Personeel van BAT slaat aanbod voor nieuw overleg af

De werknemers die sigarettenfabriek BAT bezet houden willen hun actie niet opgeven zolang de directie vasthoudt aan sluiting van de fabriek. Dit hebben ze vanmorgen aan de directie meegedeeld.

Gisteren hebben directie en commissarissen BAT zich bereid verklaard opnieuw met het personeel over de sluiting van de fabriek te onderhandelen, op voorwaarde dat de bezetting wordt opgeheven.

Vooruitlopend op dit overleg zijn directie en commissarissen niet bereid tegemoet te komen aan de eis van de bezetters het besluit tot sluiting in te trekken.

Sluiting van de produktiefaciliteit van BAT in Amsterdam is voorzien voor 1 januari 1993. Het Britse moederconcern Britisch American Tobacco wil de Amsterdamse produktie van sigaretten overbrengen naar zijn dochteronderneming in Brussel. Het personeel van de fabriek verzet zich al anderhalf jaar tegen deze reorganisatie, die 123 van de 226 arbeidsplaatsen zou kosten.

Directie en ondernemingsraad hebben elkaar herhaaldelijk bestookt met rapporten van onderzoeksbureaus waarin de toekomstkansen van de fabriek worden belicht. Zo berekende Arthur D. Little dat de vestiging in 1995 een verlies zal leiden van 54 miljoen gulden. De ondernemingsraad verwijt het bureau foutieve berekeningen en werpt tegen dat het bedrijf in dat jaar een winst van 23 miljoen gulden zou kunnen behalen. In een eerdere ronde van het gevecht huurde de raad het onderzoeksbureau Dubois in om de voorspellingen van de directie te toetsen.

De Raad van Commissarissen wil nu een commissie samenstellen die de cijfers waarop voor- en tegenstanders van de sluiting zich baseren opnieuw naast elkaar legt. De commissie moet onder voorzitterschap komen van commissaris M. Gans en behalve vertegenwoordigers van directie en ondernemingsraad ook medewerkers van de onderzoeksbureaus bevatten. De cijfers die uit de vergelijking zullen komen, moeten uiteindelijk beslissen over het lot van de fabriek. Het personeel wil niet op dit voorstel ingaan, voordat de beslissing over de sluiting is teruggedraaid.