Mogelijk gedwongen onderzoek delinquent

ZEIST, 12 april - Staatssecretaris Kosto (justitie) wil de mogelijkheid onderzoeken om persoonlijkheidsonderzoek of hieraan gelijkwaardig diagnostisch onderzoek bij jeugdige delinquenten verplicht te stellen voor opname in justitiele behandelinrichtingen.

Kosto zei dit vanmiddag bij de opening van het verbouwde kinderinternaat Eikenstein in Zeist. De voormalige tuchtschool biedt na de renovatie plaats aan zestig jongens in de leeftijd van 12 tot 18 jaar.

Volgens de bewindsman moeten kinderrechters de grootst mogelijke terughoudendheid betrachten bij het opleggen van plaatsing in een gesloten behandelinrichting. De behandelingsduur moet niet langer zijn dan strikt noodzakelijk, aldus de staatssecretaris.

De noodzaak dient volgens hem daarom aan de hand van eenduidige criteria te worden vastgesteld. Kosto denkt daarbij aan drie criteria: bescherming van de rechtsorde (vrees voor herhaling van een ernstig delict), bescherming van de jeugdige tegen zichzelf en bescherming van de jeugdige tegen schadelijke beinvloeding vanuit zijn milieu.

Kosto acht het onderzoek door een psycholoog, psychiater, orthopedagoog of andere gedragswetenschapper een belangrijk instrument om te kunnen vaststellen of aan deze criteria is voldaan. Daarom wil de staatssecretaris onderzoeken of het persoonlijkheidsonderzoek verplicht kan worden gesteld. (ANP)