Italiaanse Enichem wil nog 4800 arbeidsplaatsen kwijt

ROME, 12 APRIL. Het Italiaanse chemieconcern Enichem wil in de periode tot eind 1994 nog eens 4.800 banen kwijt, zo is gisteren in Rome bekendgemaakt. Eerder al liet de onderneming weten 5.500 banen te willen schrappen, zodat nu in totaal ongeveer twintig procent van de werkgelegenheid bij de chemiegigant verdwijnt.

Enichem is ontstaan nadat Montedison zijn chemie-activiteiten had verkocht aan het staatsconcern ENI. Het concern is, in tegenstelling tot wat deskundigen verwachtten, niet van zins zijn produktie te verkleinen. Uit uitlatingen van functionarissen van Enichem valt op te maken dat de onderneming wellicht haar chemie-produktie gaat uitbreiden.

Het is de bedoeling dat Enichem zich gaat toeleggen op elastomeren, plastics en halffabrikanten. Verder zal de helft van de raffinage-activiteiten worden verkocht aan ENI. De sector landbouwchemicalien zal worden overgedaan aan een buitenlandse partner.

Enichem liet verder weten tot eind 1984 8,5 biljoen lire (12,75 miljard gulden) te zullen investeren. Het concern verwacht dat in die periode zijn omzet toeneemt met 4,1 biljoen tot 17,35 biljoen lire (26,5 miljard gulden). (ANP)