Inflatie loopt verder terug; Britse rente opnieuw half punt omlaag

ROTTERDAM, 12 APRIL. De centrale bank van Groot-Brittannie heeft vanmiddag de officiele rente verlaagd met een half procentpunt tot twaalf procent. Met de daling hoopt de bank de recessie in het land te bestrijden.

De rentedaling van vandaag is de tweede daling in een maand tijd en de vijfde sinds oktober. De Bank of England loopt met de verlaging vooruit op nieuwe cijfers over de inflatie die later vandaag bekend worden gemaakt.

Het pond sterling en de aandelenkoersen in Londen reageerden nauwelijks op het nieuws. Handelaren zeiden te wachten op het inflatiecijfer zelf. De meeste handelaren in de City rekenen op een daling van de inflatie van 8,9 procent tot 8,4 procent.

De commerciele banken reageerden onmiddellijk op het nieuws door de hypotheekrente te verlagen. National Westminster en Barclays verlaagden hun rente met 0,5 procent. Hypotheekbank Abbey National verlaagde de rente met 1 procentpunt tot 12,85 procent.

De gestage rentedaling komt tegemoet aan kritiek van vooral het Britse bedrijfsleven op de 'krapgeld'-politiek van de Britse regering.

Ondernemers zijn van mening dat de regering veel te ver is gegaan in pogingen de inflatie te beteugelen en dat zij daarmee bijdraagt aan de toenemende moeilijkheden bij de Britse industrie.

De 'krapgeld'-politiek werd ruim een jaar geleden noodzakelijk omdat goedkoop geld een bestedingshausse veroorzaakte onder consumenten, die daarmee de inflatie aanwakkerden. De inflatie lijkt over haar hoogtepunt - 11 procent in het najaar - heen waardoor een geleidelijke daling van de rente mogelijk wordt.

Een verlaging van de rente werd daarom ook algemeen verwacht toenm bekend werd dat de stijging van de Britse detailhandelsprijzen inmaart voor de vijfde achtereenvolgende maand was gedaald. Het inflatiecijfer zakte van 8,9 in februari naar 8,2 procent in maart.

De regering-Major wil de rente niet te snel en te abrupt omlaag brengen, bang dat beleggers hun vertrouwen verliezen en uit het pond vluchten. De Bank of England houdt met een hoge rente de koers van het pond binnen de toegestane grenzen binnen het Europees Monetair Stelsel.