Geen hulp verzet Cambodja

WASHINGTON, 12 april - De Verenigde Staten hebben de hulp aan het Cambodjaanse verzet opgeschort en rekenen voor een oplossing van de burgeroorlog in dat land op de diplomatie en op een te vormen vredeskorps van de Verenigde Naties.

Onderminister van buitenlandse zaken Richard Solomon zei dit gisteren in de Amerikaanse senaat.

De VS steunen al jaren de twee niet-communistische verzetsorganisaties in Cambodja, prins Norodom Sihanouks leger en de nationalisten van Son Sann, maar Solomon zei dat van de 20 miljoen dollar aan hulp die de VS vanaf oktober 1990 aan de twee facties zouden geven, alleen 900.000 dollar aan voedsel en medicijnen is doorgesluisd. Het Congres staat zeer kritisch ten aanzien van de hulp aan de twee partijen gezien hun samenwerking met de Rode Khmer, de vroegere communistische heersers.

Solomon zei geen aanwijzingen te hebben dat de drie partijen intensief samenwerken, zoals uit Amerikaanse persberichten blijkt.

De Amerikaanse regering houdt vast aan het het VN-vredesplan, dat voorziet in een wapenstilstand, ontwapening van guerrillastrijders en regeringsmilitairen en in vrije verkiezingen - allemaal onder toezicht van VN-troepen - als oplossing voor de Cambodjaanse kwestie. De vier strijdende partijen zijn het ondanks intensieve diplomatie echter nog steeds niet eens over de uitvoering van het plan. (AP)