Formeel einde aan de oorlog in de Golf

NEW YORK, 12 april - In een zonnige kamer in New York is gisteren een formeel eind gekomen aan de oorlog in het Golfgebied. Iraks VN-ambassadeur, Amir al-Anbari, accepteerde daar een brief waarin de Veiligheidsraad nota neemt van het “onherroepelijke en onvoorwaardelijke karakter” van de aanvaarding door Bagdad van de bestandsbepalingen. Daaronder zijn de ontmanteling van Iraks massa-vernietigingswapens en de instelling van een mechanisme voor herstelbetalingen.

“Het is mij een genoegen u deze brief te overhandigen”, zei de voorzitter van de Veiligheidsraad, de Belgische ambassadeur Paul Noterdaeme. “Daarmee is het formele staakt-het-vuren van kracht.”

Al-Anbari zei later tegen verslaggevers “geen tijd te hebben om terug te kijken”. “Ik kijk liever naar de toekomst. We voelen ons niet zo geisoleerd als u u zoudt kunnen voorstellen.” Hij voegde eraan toe dat Irak - waaruit de laatste weken honderdduizenden Koerden en shi'ieten zijn gevlucht - een “zonnige toekomst” heeft.

Washington toonde zich zeer tevreden met het van kracht worden van het bestand conform resolutie 687 van de Veiligheidsraad. Tegelijk deed het een beroep op Bagdad zich te houden aan alle resoluties van de Veiligheidsraad, met name de resoutie die beeindiging van de onderdrukking in het land eist.

Maar in Safwan, in het nu nog even door Amerikaanse troepen bezette zuiden van Irak, leidde de afkondiging van het formele bestand niet tot vreugde. De tienduizenden vluchtelingen daar vrezen voor hun toekomst nu de bijna 100.000 Amerikanen in snel tempo vertrekken om te worden opgevolgd door enkele honderden VN-waarnemers langs de grens.

Een woordvoerder van de vluchtelingen zei dat zijn mensen zo wanhopig zijn dat zij zich voor de Amerikaanse tanks zullen werpen om te verhinderen dat die vertrekken. Amerikaanse functionarissen hebben verzekerd dat de veiligheid van de vluchtelingen zal worden gewaarborgd, maar er is tot dusverre niet meegedeeld hoe. Volgens plan zullen tegen het eind van de maand alle Amerikaanse militairen uit Irak zijn vertrokken. (AP, AFP, Reuter)