Feyenoord kan seizoen redden met bekertriomf

EINDHOVEN, 12 april - Er is sportief gezien betrekkelijk weinig met Feyenoord aan de hand wanneer het elftal de finale van de KNVB-beker tegen BVV Den Bosch wint.

Ondanks de laagste klassering van de club in de eredivisie in 36 jaar betaald voetbal kan het rampseizoen daardoor ook financieel alsnog een happy end krijgen voor Feyenoord, dat zichzelf gisteravond overtrof door in de halve finale van de KNVB-beker PSV met 1-0 te verslaan in het Philips-stadion. Dezelfde lokatie waar de Rotterdammers vier weken geleden voor de competitie van PSV nog een genadeloze aframmeling met 6-0 kregen.

In dat duel ontbraken weliswaar bij Feyenoord spelers als Sabau, Fraser en De Wolf, maar het verschil tussen toen en gisteravond school in de vastberadenheid van Feyenoord dat voor zijn laatste kans op Europees voetbal volgend seizoen vocht. De enige PSV'er die echt teleurgesteld reageerde was Bobby Robson. De trainer is in Engeland groot gebracht met de wetenschap dat de nationale voetbalbeker heilig is. De KNVB-beker heeft in Nederland nooit meer betekenis gehad dan een handige opstap voor veelal clubs uit de marge van het betaalde voetbal om via de zijdeur alsnog Europees voetbal af te dwingen.

Dreigde tot gisteravond BVV Den Bosch daar nog van te profiteren, na de opzienbarende triomf van Feyenoord liggen de kaarten weer anders.

Een eventuele eindstrijd tussen PSV en Den Bosch had de finale van de KNVB-beker al bij voorbaat gedevalueerd, omdat Den Bosch zelfs als verliezend finalist zeker zou zijn van Europees voetbal wanneer PSV de landstitel verovert en in dat geval voor het Europa Cup I-toernooi kiest.

Voor Den Bosch-trainer Hans van der Pluijm betekende de ontwikkeling in Eindhoven derhalve een bittere ontgoocheling. Hij wilde gisteravond bij de KNVB al protesteren tegen de Kuip als lokatie voor de wedstrijd tegen Feyenoord. Een overijverige 'verklikker' uit het Feyenoord-kamp kwam haastig algemeen directeur Martin Snoeck waarschuwen. “Martin, Den Bosch wil de finale in Utrecht spelen, ze staan boven al op je te wachten om te onderhandelen.”

De Feyenoord-directeur reageerde onderkoeld: “Ja, ik ben gek geworden. De finale wordt in de Kuip gespeeld en nergens anders. Dat is de afspraak met de KNVB, die enkele jaren geleden al een vaste lokatie voor de bekerfinale heeft ingesteld.” De clubs bereikten wel overeenstemming over de datum. De finalisten zullen de KNVB voorstellen het duel op zondag 2 juni te spelen. De bond beslist maandag over plaats en datum.

Duidelijk werd dat de overwinning de redding voor trainer Wim Jansen betekent. Snoeck: “Binnen veertien dagen hopen we te hebben afgerond hoe we de trainersstaf voor volgend seizoen invullen. Er wordt uiteraard ook met Jansen gepraat.” De trainer zelf bleef onder alle commotie vrij nuchter: “Je neemt zo'n beslissing natuurlijk niet op grond van een goed resultaat van een wedstrijd. Hoe belangrijk die op zich ook is. Ik heb van het bestuur nog niets gehoord, maar ik ben dan ook met deze wedstrijd bezig geweest.”

De Feyenoorder in hart en nieren had zijn huiswerk voor de wedstrijd tegen PSV goed gedaan. Jansen had enkele weken geleden Roda-verdediger Hansen een goede wedstrijd tegen Romario zien spelen en kwam tot de conclusie dat hij in zijn eigen selectie precies zo'n sobere speler heeft waarmee hij het Braziliaanse gevaar zou kunnen uitschakelen. De keus viel op De Wolf, waardoor de elegantere en beweeglijker Fraser aan Bosman werd gekoppeld. Het bleek een gouden greep, omdat Bosman zich vaak ver liet terugvallen in eigen gelederen en Fraser daardoor de mogelijkheid kreeg om als opkomende verdediger op een pass van Kiprich het kostbare doelpunt te maken waarmee hij Feyenoord de finale binnenloodste.

“Tactisch klopte het bij ons allemaal wel. Heus raakte vlak voor de wedstrijd geblesseerd, maar dat kon betrekkelijk simpel met wat omzettingen worden opgelost”, merkte Jansen bescheiden op. Aan spelersmateriaal heeft Feyenoord door de koopwoede van Lagendijk c.s.

inderdaad geen gebrek. Jansen kon het zich tegen PSV zelfs permitteren Van der Laan en Griga, de topscorers van het elftal, op de bank te laten. Rob Witschge, aangetrokken als spits, speelde linksachter, maar binnen die ogenschijnlijke chaos ontwikkelde zich een perfecte orde en discipline.

Bosman, Popescu en Romario raakten voor PSV weliswaar paal en lat, maar verder sjokte PSV ongeinspireerd over de piste en liep de ploeg tegen Feyenoord weer eens volledig achter de feiten aan. “Dat een speler van de tegenstander (Kiprich, red.) werd uitgeroepen tot 'man van de wedstrijd' zegt in dit verband genoeg”, sprak een ontgoochelde Robson veelbetekenend. PSV, dat de afgelopen drie seizoenen de beker won, haakte daarmee verbitterd af.

Feyenoord, dat in 1984 met Johan Cruijff zowel de landstitel als de KNVB-beker voor de laatste keer veroverde, wende snel aan het succes.

John de Wolf: “Jansen vroeg of ik het aandurfde Romario af te stoppen. Nou, geen probleem. We spelen al een paar weken goed. Alleen werd het nog niet direct vertaald in goede resultaten. Maar als een verrassing komt deze overwinning voor mij toch niet. Ook in de competitie hoeven we voor niemand bang te zijn. Voor Sparta gaan we zondag zeker niet opzij.”

    • Marc Serné