Britse vorstin mag nu naar Straatsburg

LONDEN, 12 april - Koningin Elizabeth II van Groot-Brittannie mag voortaan ingaan op uitnodigingen van het Europese parlement om de vergadering van de 518 afgevaardigden in Straatsburg toe te spreken.

De Britse premier John Major heeft positief gereageerd op een brief van Britse Europarlementariers waarin hem om instemming met een vorstelijk bezoek was gevraagd.

Koningin Elizabeth is het enige staatshoofd van de twaalf landen van de Europese Gemeenschap dat de Europese volksvertegenwoordiging nog niet heeft toegesproken. Oud-premier Thatcher heeft herhaaldelijk voorkomen dat de koningin een uitnodiging aannam om naar Straatsburg te komen, zo zegt een ambtenaar van het parlment die anoniem wenst te blijven. De Britse vorstin zelf zou volgens hem best hebben gewild. In Straatsburg wordt gesproken over weer een teken van de nieuwe Europese politiek van Major. (AP)