Bleekbloemen

Freule Rutentuut-Van Hopezomer ergerde zich groen en geel: bloemist Bollemans had witte lelies laten bezorgen en ze wilde nu juist gele.

Ze belde de bloemist. "Ja, met Carmelia Rutentuut, u stuurt mij verdorie de foute bloemen!" Het was even stil aan de andere kant, waarop de bloemist zei: "Ach hemel, ons laboratorium was helemaal vergeten om ze voor u wit te maken!" Vandaag gaan we bloemen ontkleuren. We hebben nodig: zo veel mogelijk soorten (verschillend gekleurde) bloemen (misschien heeft je moeder nog wel ergens een mooi boeket staan, of anders staan er in park, wei of beemd wel wilde in bloei); een grote glazen pot met plastic deksel, een touwtje en ammonia.

Snijd de bloempjes kort af en bind ze samen tot een tuiltje. Hang het tuiltje op zijn kop in de pot op aan een touwtje vanuit een gaatje in het deksel. Giet wat ammonia in de pot en kijk wat er gebeurt.

Je zult zien dat rode en paarse bloemen groen worden, witte geel worden en gele geel blijven. Dat komt, doordat de ammoniadamp in de pot de kleurstoffen of pigmenten in de bloemblaadjes kapotmaakt.

Bloemblaadjes zijn eigenIiJk een soort gespecialiseerde gewone blaadjes en ze hebben dan ook net als gewone blaadjes bladgroenkorrels met het groene pigment chlorofyl. Het chlorofyl wordt niet door de ammonia aangetast. Dus doordat de andere kleur verdween, verried de bloem nu pas dat hij ook chlorofyl bevat Witte bloemen (sneeuwklokjes, witte meidoorn, witte lelies enzovoorts) zijn niet alleen bijzonder omdat ze geen paarse, rode, gele of rode kleurstoffen hebben, maar ook omdat ze chlorofyl missen. Anders waren ze namelijk wel groen geweest. Witte bloemen worden geel, omdat er in de ammoniakdamp gele kleurstoffen ontstaan, die behoren tot de groep van de anthoxantinen.

Als je gekleurde bloemen wit wilt maken in plaats van alleen maar groen, zul je ze een rigoreuzere behandeling moeten geven waar mee je het chlorofyl ook afbreekt.

'Dat klopt.'

    • Felix Eijgenraam