Amsterdamse bedrijf ontwikkelt lamineermachines; Dorned claimt fraudebestendig plastic

AMSTERDAM, 12 APRIL. Lamineren: iedereen komt er tegenwoordig mee in aanraking. Of dat nu is door een geplasitificeerde poster, een lidmaatschapskaart, de OV-jaarkaart, het rijbewijs of wellicht in het nabije verschiet het nieuwe paspoort of identiteitsbewijs.

Al in de jaren zestig ontwikkelde het Amsterdamse bedrijf Dorned lamineermachines. Maar toen nog alleen voor industriele toepassing. Nu staan de machines van Dorned in de circa 600 gemeentehuizen om rijbewijzen te voorzien van een veiligheidsfolie die het bedrijf ook levert.

Weliswaar oefenen studenten niet zonder succes hun creativiteit bij het bedenken van varianten voor fraude met de kaart waarmee ze gratis met het openbaar vervoer kunnen reizen, Dorned garandeert de fraudebestendigheid van de plasticlaag die zijn machines in de postkantoren van de PTT op de kaart aanbrengen.

Directeur-aandeelhouder F. Schomper van Dorned legt hierbij de vinger op de zere plek van falende controle door OV Studentenkaart BV.

“Alles wat met handen is gemaakt, kan ook worden nagemaakt. Maar een goed beveiligd systeem staat of valt met de controle op echtheid. Als een buschauffeur bij het zien van een groenachtige kaart vaststelt dat het gaat om een OV-jaarkaart, kun je natuurlijk niet spreken van enige controle. Daarbij zijn in ieder geval hulpmiddelen nodig die de veiligheidscodes controleren van de kaart en van de kunststoffilm die bij het lamineren worden gebruikt”, zegt Schomper. De nieuwsgierige vraag naar die codes laat de 64-jarige ondernemer om hem moverende redenen liever onbeantwoord.

Schomper begon zijn bedrijf veertig jaar geleden met een uit superpolyamide vervaardigde borgring, in die tijd een innovatieve toepassing van kunststof. Die wordt nu via 36 verkoopkantoren met vaste veretegenwoordigers in de hele wereld aan de man gebracht om het lostrillen van boutverbindingen tegen te gaan. En die af te dichten en te isoleren.

In de industriele toepassing van kunststof bij het lamineren van flexibele materialen zoals textiel, schuim en andere weefsels zag Schomper vijftien jaar na de oprichting van zijn bedrijf een logisch vervolg van de borgringen: het aaneen hechten van twee of meer materialen zodanig dat ze een geheel vormen. Dorned begon toen met de ontwikkeling van de machines die daarvoor nodig waren. Daaraan werd tien jaar geleden de laatste activiteit toegevoegd. Machines om bedrukt papier te plastificeren, desgewenst fraudebestendig. Van posters tot paspoorten.

Schomper: “De machine die een plastic laagje over de persoonsgegevens in het nieuwe paspoort moet sealen staat klaar. In Den Haag zijn ze er sinds het KEP- debacle alleen nog niet uit”. KEP stond voor Kenmerk en Personificatie BV (KEP), de firma die voor Nederland een fraudebestendig paspoort zou maken. Na veel politiek geharrewar, waarbij de toenmalige bewindslieden Van Ekelen en Van der Linden moesten opstappen, ging KEP aan de zogenoemde paspoortaffaire ten onder. Dat gebeurde nadat minister Van den Broek (buitenlandse zaken) in november 1988 de samenwerkingsovereenkomst met de Schiedamse drukkerij had opgezegd.

“Wij hebben onze diensten indertijd ook aan KEP aangeboden”, zegt Schomper. “Maar KEP wilde niet met ons in zee. We werken nu samen met zowel de geprivatiseerde staatsdrukkerij als met Joh. Enschede. Wie van de twee uiteindelijk de opdracht krijgt weet ik ook niet”, geeft hij aan dat hem dat ook niet zoveel uitmaakt.

De Dorned-directeur legt uit dat bij de vervaardiging van identiteitspapieren drie componenten een rol spelen: het bedrukte papier, het laminaat en de machine die het laminaat aanbrengt. “In alle drie zitten veiligheidscodes. Wij kunnen niet alleen de lamineermachine leveren, maar ook het gecodificeerde plastic.”

De machine ontwikkelt Dorned zelf, naar de wensen van de klant. De fabricage gebeurt in joint venture verband met een machinefabriek. Het laminaat bewerkt Dorned zelf, ook exclusief voor de afnemer. De codificering gebeurt door verschillende mensen, zodat de een niet weet wat de ander voor geheimen heeft aangebracht in machine of laminaat.

De verzameling van codes worden op 'niet nader openbaar te maken wijze' door de drukkerij en Dorned opgeborgen.

Onlangs sleepte Dorned, waar zeventig mensen werken, van de Spaanse overheid voor 1,3 miljoen gulden een opdracht in de wacht voor de levering van drie machines. De eerste wordt volgende week geleverd.

Oudere klanten zijn Belgie en Hong Kong. “In Hong Kong kun je zonder identiteitskaart niet eens naar de dokter. De scheiding tussen legaal of illegaal wordt daar bovendien wat stringenter gehanteerd. U begrijpt dat daar de eisen voor fraudebestendigheid en de controle wat strenger zijn dan wij gewend zijn”, kan Schomper niet nalaten zijn produkt aan te prijzen. En de concurrentie dan? “Die is voor ons de beste reclame”, beweert de Amsterdamse ondernemer zonder zijn rivalen bij naam te willen noemen.

De borgringen, die het bedrijf van Schomper met de eigen spuitgieterij in Zoetermeer maakt, de laminaatmachines en het plastic - al dan niet door Dorned zelf gecodificeerd - zijn goed voor een omzet van zo'n 25 miljoen gulden per jaar. Daarbij zorgen de fraudebestendigde activiteiten voor een omzet van circa 15 miljoen. Schomper voorspelt een toename van 20 procent op jaarbasis. “De markt groeit snel. Zelfs in Duitsland wisten ze vijf jaar geleden nog niet wat gecodificeerd laminaat was.”

    • Aai Schaberg