9 punten van VS en Israel

JERUZALEM, 12 april - De Israelische premier Yitzhak Shamir heeft gisteren zijn kabinet de negen punten tellende overeenkomst tussen Israel en de Verenigde Staten gepresenteerd die is bereikt tijdens het bezoek van de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken James Baker, aan het begin van de week. De hoofdpunten van het akkoord, dat voorziet in een regionale vredesconferentie, waren overigens al bekend.

Volgens de Israelische legerradio ziet de overeenkomst er als volgt uit: 1. De twee landen aanvaarden het principe van een regionale conferentie onder auspicien van de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie, die uitmondt in directe onderhandelingen tussen Israel en de Arabische landen. 2. De twee landen erkennen dat het uiteindelijke doel van het vredesproces niet de schepping van een Palestijnse staat kan zijn. 3.

De samenstelling van de delegatie van Palestijnse persoonlijkheden uit de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook moet worden vastgesteld met instemming van Israel. 4. De Verenigde Staten eisen niet de aanwezigheid in de delegatie van Palestijnen uit Oost-Jeruzalem (dat in 1980 door Israel werd geannexeerd) noch van Palestijnen die in het verleden door Israel zijn uitgewezen. 5. Israel weigert elke dialoog met de PLO en de Verenigde Staten zullen de dialoog met de PLO niet hervatten. 6. De twee landen zijn het eens dat er geen eenduidige interpretatie is van resolutie 242 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (inzake een ruil van land tegen vrede). De Verenigde Staten erkennen Israels recht om de zijne te hebben. 7. Resolutie 242 zal onderwerp zijn van onderhandelingen tussen Israel en zijn Arabische gesprekspartners in de slotfase van het proces. 8. De eerste fase van de onderhandelingen zal gaan over de status van een autonoom bestuur op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook. Na drie jaar autonomie moeten onderhandelingen beginnen over de uiteindelijke status van deze twee gebieden. 9. De Sovjet-Unie zal haar diplomatieke relaties met Israel hervatten en de beginselen van het vredesproces aanvaarden voordat het deelneemt aan de regionale conferentie. (AFP)