VS verbieden Irak militaire activiteit tegen de Koerden

WASHINGTON, 11 april - De Verenigde Staten hebben Irak gewaarschuwd dat het geen militaire actie op de grond of in de lucht mag ondernemen in de buurt van concentraties van Koerdische vluchtelingen in het noorden van het land.

Volgens Amerikaanse functionarissen lijkt Irak gehoor te geven aan de Amerikaanse opdracht. Maar Koerdische rebellen zeiden dat regeringstroepen met tanks, zware artillerie en helikopters vanochtend vroeg over diverse fronten in het offensief waren gegaan tegen stellingen van rebellen en vluchtelingen in het noorden.

De woordvoerder van president Bush, Marlin Fitzwater, zei gisteren dat de waarschuwing in het weekeinde was overgebracht via de Verenigde Naties en via de Iraakse ambassade in Washington. De mededeling impliceerde, hoewel dat niet met zoveel woorden werd gezegd, dat Iraakse helikopters of vliegtuigen die toch worden ingezet, worden neergeschoten. Eerder hebben Amerikaanse vliegtuigen twee Iraakse toestellen neergehaald die de bepalingen van het voorlopige bestand in de oorlog in het Golfgebied schonden. Er is veel kritiek geweest op het feit dat de bepalingen niet golden voor helikopters, die op grote schaal zijn ingezet bij de onderdrukking van de shi'itische en Koerdische opstanden in Irak.

Fitzwater gaf geen nadere aanduiding van het gebied waarvoor de aankondiging gold. Maar een hoge functionaris van het Amerikaanse ministerie van defensie zei dat de waarschuwing van kracht is voor het hele gebied ten noorden van de 36ste breedtegraad.

Koerdische woordvoerders in Damascus zeiden dat de Irakezen niettemin in het offensief waren gegaan in de buurt van de stad Arbil, 30 kilometer ten noorden van de 36ste breedtegraad. Ook bij het zuidelijkere Sulaymaniyah en bij Kuwisnjak, ten noorden van Kirkuk, zou het Iraakse leger in actie zijn gekomen. (AFP, Reuter, AP)