Vredestein verkoopt PL Automotive

KERKRADE, 11 APRIL. Het bandenconcern Vredestein in Velp heeft haar dochter PL Automotive in Kerkrade definitief verkocht aan het management en een participatiemaatschappij. De vennootschap, die onder meer afdichtingen voor schokdempers en waterpompen van auto's maakt, wordt ondergebracht in de PL Automotive Holding.

De nieuwe aandeelhouders worden de directie van PL Automotive en de Algemene Participatiemaatschappij (ABN). Het bedrijf heeft een omzet van 25 miljoen gulden. De aandelen zijn nu “voor meer dan zestig procent in handen van de participatiemaatschappij”. Het is de bedoeling, zegt algemeen directeur D. Boshuizen van PL Automotive, “zo spoedig mogelijk vijftien procent van het hele aandelenkapitaal door te sluizen naar het personeel”. Na deze herverdeling moet dan een derde van de aandelen in handen zijn van het management en personeel, terwijl de participatiemaatschappij de rest controleert.

Vredestein heeft PL Automotive afgestoten omdat volgens financieel directeur J. van Eeghen “het bedrijf niet meer past bij Vredestein.”

PL Automotive was “het laatste jaar niet winstgevend”. Over de verkoopprijs wilde hij geen mededeling doen.

PL werd in 1985 gekocht door Vredestein voor het starten van de produktie van koelwaterslangen. Na de financiele moeilijkheden bij Vredestein werd besloten om het bandenconcern te reorganiseren.

Vredestein wilde geen koelwaterslangen maken, zodat PL geen functie meer had bij Vredestein, zo verklaart Van Eeghen.

PL levert materiaal aan onder meer Volvo en Volkswagen en exporteert 99 procent van de produktie. In de twee hoofdproduktgroepen, afdichtingen voor schokdempers en waterpompen, heeft PL een “aanzienlijk marktaandeel in West-Europa”. Bij de schokdempers bezit PL ongeveer dertig procent van de markt. “Er zijn slechts drie producenten van afdichters in Europa”, aldus Boshuizen.