Verlammende werking Marseille op Spartak

MOSKOU, 11 april - Het is een raadsel dat Spartak Moskou tot de halve finales van de Europa Cup I is doorgedrongen. De Russische ploeg mist nagenoeg alles dat in het topvoetbal onontbeerlijk is: individuele kwaliteit, tactisch inzicht en durf. Zelfs de collectiviteit is bij Spartak tegenwoordig ver te zoeken. En dat kan niet alleen aan de jeugdigheid van het team liggen dat, sinds het vorig jaar kampioen werd van de Sovjet-Unie, al zijn topspelers is kwijtgeraakt aan het buitenland of aan de Vut.

Ook al beriep de immer treurig ogende trainer Oleg Romantsev zich daar gisteravond op nadat hij de thuiswedstrijd tegen Olympique Marseille kansloos met 3-1 had verloren.

Ruim honderdduizend aanhangers zaten er gisteren in het centrale Lenin-stadion dat ruim tien jaar geleden voor de Olympische Spelen is gebouwd. Er viel, op een enkele rookbom en arrestatie in het vak van de Franse supporters, geen wanklank. De toeschouwers moesten ondertussen wel toezien hoe Spartak door Olympique Marseille werd opgerold. Na afloop vroeg een woendende Russische journalist aan coach Raymond Goethals voor hoeveel geld hij de wedstrijd had gekocht. Een verwijzing naar de curieuze positie die Olympique's maecenas Bernard Tapie in deze halve finale inneemt. Zijn bedrijf Adidas is een van de sponsors van Spartak en hij zou volgens geruchten ook al twee a drie spelers een vet valuta-contract in Frankrijk hebben aangeboden.

Spartak was vanaf de eerste seconde door angst verlamd. Op het middenveld was de ploeg compleet afwezig. De voorhoede dacht met korte combinaties iets uit te kunnen richten, maar dat was wegens gebrek aan individuele snelheid en kwaliteit niet effectief. En de defensie probeerde de frivole voorhoede van Olympique, met individualisten als Jean-Pierre Papin, Abedi Pele en Chris Waddle, uit te schakelen. Na 27 minuten kon Pele, in een klassieke drie tegen twee situatie, als een scheermes door het midden doorbreken en scoren (0-1). Vijf minuten later blunderde de verdediging van Spartak nog nadrukkelijker. Met een streep maakte Papin er 0-2 van.

Na de rust herstelde Spartak zich gedurende 25 minuten. Met pressievoetbal werd Olympique eindelijk op het middenveld teruggedrongen. In de 58ste minuut scoorde Igor Sjalimov (een van de jonge talenten van Spartak) 1-2 en leken er kansen te liggen voor de thuisclub. Toen invaller Philippe Vercruysse 17 minuten later echter een fout in de verdediging van Spartak afstrafte, ging het licht uit.

    • Hubert Smeets