Suzanna

In zijn column in NRC Handelsblad van 5 april vertelt Martin van Amerongen over Suzanna, de wonderschone vrouw van de rijke Joachim.

“Een prachtig verhaal” uit de apocriefen en dat vonden, zoals hij schrijft, ook Handel, Rembrandt, Tintoretto, Jordaens, Van Dyck en (de mij onbekende) Artemisia Gentileschi. Ik moge aan die opsomming nog de naam van een schrijver toevoegen en wel die van Marnix Gijsen.

In 'Het boek van Joachim van Babylon' lezen wij hoe Joachim het huwelijk met Suzanna heeft ervaren. Het lijkt mij niet juist daaraan geheel voorbij te gaan. Daarom een kort citaat: “Ik, Suzanna's man, was slechts een bijkomend personage, haast niet veel meer dan een toneelmeubel. Dat ben ik, jammer genoeg, geworden den dag toen Suzanna plotseling tot nationaal figuur werd bevorderd. Zij stapte van het bad recht in de geschiedenis en werd het symbool der deugd. Zij was de Deugd zelve in het gansche land. Dertig jaar lang, was ik met de Deugd getrouwd. - Het was lang niet grappig.”

    • P. Clausing