Staking bij Hoogovens lijkt onafwendbaar

BEVERWIJK, 11 APRIL. De kans dat vanaf morgen bij Hoogovens op grote schaal stakingen uitbreken is groot. Op een ledenvergadering vanochtend van de Industriebond FNV spraken de leden zich vrijwel unaniem uit voor acties.

De bond eist voor het personeel een loonsverhoging van 3,75 procent terwijl Hoogovens niet verder wil gaan dan 3,25 procent per 1 juli aanstaande en een eenmalige uitkering van een half procent.

Districtsbestuurder J. Schalkx beschuldigde vanochtend op de drukbezochte ledenvergadering de Hoogovens-directie van ordinair straatvechten. “Het is ongekend dat de onderhandelaars van Hoogovens ons vijftien uur aan de praat hebben gehouden en uiteindelijk slechts een kwart procent meer boden. De afgelopen onderhandelingsperiode heeft de directie de onderhandelingen maar liefst 31 uur geschorst. In die periodes hebben ze voortdurend geprobeerd de bonden uit elkaar te spelen.”

Naast de looneis gaat het in het conflict om de invoering van de 36-urige werkweek voor de dagdienst en een uitbreiding van de vut-regeling. Alle leden die vanochtend het woord voerden spraken zich uit voor acties. Zij wezen erop dat het loonaanbod van de directie onder de nullijn ligt en dat in het kader van de reorganisatie een extra beroep wordt gedaan op de werknemers dat nu moet worden beloond.

Schalkx betichtte de directie van regelrechte leugens. In de onderhandelingen zou de directie hebben beweerd dat Hoogovens in de rode cijfers zit terwijl gisteren bij de presentatie van de jaarrekening 1990 bleek dat het bedrijf een nettowinst van 292 miljoen gulden boekte. “Er wordt gewoon gelogen nasar binnen of naar buiten.

Maar wij worden in ieder geval belazerd”, zo zei Schalkx. Hij hield de ongeveer tweehonderd toehoorders voor dat het verschil tussen het bod van Hoogovens en de eis van de bond ogenschijnlijk klein lijkt: “Maar vergis je niet: de 3,25 structureel gaat pas per 1 juli in. Dus op jaarbasis hebben we het over een loonsverhoging van slechts 2,44 procent. Dat is onder het inflatiepercentage.”

Vanmiddag en vanavond worden de overige leden geraadpleegd. In totaal moet driekwart van de leden van de bond zich voor acties uitspreken alvorens de weerstandskassen open gaan. Op basis van de stemming van vanochtend is de kans daarop bijzonder groot. De stakingen bij Hoogovens zullen waarschijnlijk in estafetteverband worden uitgevoerd waarbij de ene afdeling het stokje aan de andere afdeling zal over geven. Bij Hoogovens werken 16.000 medewerkers waarvan bijna vijfduizend lid zijn van de Industriebond FNV.