Sahara-kenner Henri Lhote (87) overleden

PARIJS, 11 april - De Franse etnoloog Henri Lhote is onlangs, naar pas nu bekend geworden is, op 87-jarige leeftijd in een ziekenhuis in het Franse Saint-Aignan overleden.

Hij werd wereldberoemd door zijn ontdekkingen van pre-historische schilderingen en tekeningen in de Sahara, met name het massief van Tassili, dat hij zelf in 1959 beschreef als het belangrijkste centrum van pre-historische kunst in de wereld.

Lhote maakte in 1929 zijn eerste reis door de Sahara. In de loop van tientallen jaren legde hij in deze woestijn tachtigduizend kilometer af, goeddeels per kameel. Nadat een Franse officier in 1933 pre-historische schilderingen in Tassili-n-Ajjer had ontdekt, maakte Lhote van de studie van deze schilderingen zijn levenswerk.

Lhote toonde aan dat de Sahara, thans een vrijwel 'lege' woestijn, in de millennia voor onze jaartelling een groen gebied was met een relatief gematigd klimaat waarin grote zoogdieren als olifanten en nijlpaarden leefden, evenals mensen met grote artistieke gaven. Hij ontdekte duizenden schilderingen en tekeningen, waarvan hij er vele zorgvuldig kopieerde. Lhote heeft 320 publikaties over de beschavingen in de Sahara op zijn naam.