'R'dam Investment malafide'

AMSTERDAM, 11 APRIL. De Amsterdamse effectenbeurs heeft de Rotterdam Investment Group, het in Rotterdam gevestigde commissionairsbedrijf, geschorst als bedrijfslid van de beursvereniging. De onderneming is hiermee gestraft voor “malafide commissionairsactiviteiten”, aldus goed geinformeerde bronnen binnen de beurs.

Naar verluidt verdenkt de beurs de Rotterdam Investment Group er van een voortzetting te zijn van de activiteiten van First Commerce Securities, de roemruchte effectenmakelaar die middels telefonische colportatie aan het begin van de jaren tachtig aktief was.

Directeur B. Plaizier van Rotterdam Investment toonde zich vanochtend verrast over het ingrijpen van de beurs. Plaizier, die samen met G.

Lingsveld de directie bij de commissionair voert, ontkent enige band met First Commerce, “of wat voor bedrijf dan ook”. “Wij hebben vermoedens waar deze geruchten vandaan komen en zullen met onze advocaat er alles aan doen ze te ontzenuwen”, aldus Plaizier.

Niet bekend

First Commerce raakte rond 1984 in opspraak met het verkopen van exotische aandelen die bij nadere beschouwing volkomen waardeloos bleken. De groep maakte deel uit van de befaamde Canadese oplichter Irving Kott, die een spoor van gelijksoortige, malafide bemiddelingspraktijken door Europa trok. Nadat justitie de zaak eind 1986 oprolde, werd in 1987 voor 6,5 miljoen gulden een schikking met de voormalige medewerkers getroffen. In ruil daarvoor bleven verdere procedures tegen het bedrijf en zijn medewerkers uit.