Printkleuren

In W&T van 28 maart meldt R. Raaijmakers in zijn artikel over printers en inkt dat het tv-scherm 'additief' oplicht met de kleuren geel, rood en blauw.

Een blik op zijn toestel had hem kunnen leren dat dit groen, rood en blauw moeten zijn. Op het testbeeld zijn bovendien heel mooi de 'subtractieve' kleuren (tevens de complementen van bovengenoemde drie) te zien: magenta, cyaan en geel. Dit laatste is helaas wat 'vuil'. De fout is begrijpelijk: nog steeds leren onze kinderen dat geel, rood en blauw 'de hoofdkleuren' zouden zijn. Sedert de ontwikkeling rond 1950 van de pigmenten magenta en cyaan blijkt dit een hardnekkig misverstand te vormen. In de grafische industrie zal geen enkele drukker deze fout nog maken, al noemt hij magenta ook het liefst nog 'driekleurenrood' en cyaan 'driekleurenblauw'.

    • Karel Kok