Olie en Wegener springen eruit op lusteloze beurs

ROTTERDAM, 11 APRIL. Op de Amsterdamse effectenbeurs hing vandaag een lusteloze, afwachtende stemming. De handel was dun en de meeste aandelen boekten slechts lichte koersverschillen. Alleen Kon. Olie viel op met een redelijke omzet en een koersstijging van 1,80 gulden. Lage olievoorraden in de VS, de langzaam stijgende olieprijs en een betere dollar stimuleren de Olies.

AMSTERDAM Handelaren noemden de markt vanmorgen 'lastig'. ”Veel investeerders wachten af en weten niet van welke kant het belangrijke nieuws zal komen” sprak een handelaar. De Amerikaanse index voor producentenprijzen, die aan het eind van de middag bekend wordt gemaakt en een indicatie is voor de Amerikaanse inflatie, zal de aandelenmarkten beinvloeden en in een bepaalde richting sturen. “Maar die cijfers zijn op 10 of 15 verschillende manieren uit te leggen, dus het blijft afwachten” sprak een handelaar. De CBS-stemmingsindex, die gisteren met een verlies van 1,4 sloot op 95,4, stond om 13.00 uur 0,2 punten lager op 95,2.

Vrijdag volgt de index van de consumentenprijzen in de VS. Als de cijfers aantonen dat de inflatie onder controle is, is de verwachting dat de Amerikaanse banken de rente zullen verlagen. Die ontwikkeling zal volgens analisten niet alleen de aandelenkoersen in de VS omhoog jagen, maar ook een positief effect op de Europese effectenbeurzen hebben.

Maar een renteverlaging in de VS kan ook een negatief effect hebben als daardoor de dollar zwakker wordt. Een lagere dollar kan zo een negatief effect hebben op aandelen van aan de Amsterdamse beurs genoteerde bedrijven die veel van hun zaken in dollars doen. “In het algemeen kun je stellen dat een sterke dollar goed is voor de Nederlandse aandelenmarkt” aldus een beurshandelaar.

De handel in Kon. Olie was bij opening van de markt sterk. Handelaren verklaarden de aandacht voor de olies door te wijzen op de betere dollar die vanmorgen tussen de 1,8890 en 1,9010 zwengelde. Kon. Olie won vanmorgen liefst 1,80 gulden op 148,20. Om 12.30 uur stond de koers op 148,00 gulden. KLM was onder de actieve fondsen een opvallende verliezer. Rond het middaguur stond KLM drie dubbeltjes lager op 27,50 gulden. Elsevier bleef het goed doen met 0,60 cent hoger op 86,60 gulden.

De beurshandel in HCS werd aanvankelijk opgeschort na publicaties in de financiele pers, maar later op de dag weer hervat. Opvallend was de forse koersstijging van uitgeverij Wegener Tijl dat een winststijging van 26 procent bekend maakte. De koers liep vanmorgen op met 18 gulden tot 258 gulden.

De Nederlandse staatsobligaties openden vandaag zwakker, daarmee de trend op de Amerikaanse markt volgend. Tegenvallende verkoopresultaten van Amerikaans schatkistpapier beinvloedden de obligatiemarkten.

Woensdag werd voor 8,5 miljard dollar aan papier met een looptijd van zeven jaar verhandeld. De stemming op de obligatiemarkten ondervond eveneens de invloed van de vandaag en morgen bekend te maken Amerikaanse prijsindex cijfers. Ook geruchten dat de Nederlandse regering binnenkort weer een nieuwe staatsobligaties zullen uitgeven, deden de koersen op de rustige markt vanmorgen iets dalen.

De Amerikaanse dollar, die gisteren in Amsterdam sloot op 1,8814 gulden, noteerde om 13.00 uur 1,8900 gulden.

NEW YORK Op de effectenbeurs van New York wachten investeerders nog steeds op de indexcijfers voor producenten- en consumentenprijzen. De aandelenhandel was gisteren daardoor dun en zat grotendeels vast.

Alleen in de laatste minuten van de handel gingen de koersen van de 'blue chips' langzaam omhoog na de daling van 46 punten van de Dow-30 index op dinsdag. Het Dow Jones-gemiddelde eindigde 1,23 punten hoger op 2.874,25.

Volgens handelaren op Wall Street trekt de markt op dit moment geen kopers maar dicteren computerprogramma's steeds meer de koersen. Veel beleggers dumpen hun aandelen op de markt, maar volgens analisten zit er weinig overtuiging in de aandelenverkoop.

LONDEN De aandelenkoersen op de effectenbeurs in Londen openden rustig en iets hoger. Een tekort aan aanbod inspireerde de handel aanvankelijk, maar beurshandelaren verwachtten in de loop van de dag gelimiteerde winsten na opening van Wall Street. Het FT-100-koersgemiddelde, dat gisteren ruim 8 punten daalde en sloot op 2518,8, stond om 13.00 uur 5,1 punten hoger op 2.523,9 punten.

FRANKFURT De koersen van de aandelen op de Duitse effectenmarkt openden vanmorgen 0,5 procent hoger bij een dunne, nogal afwachtende handel. Handelaren betwijfelden of de prijzen in de loop van de dag verder zouden stijgen. Het Dax-30-gemiddelde, dat gisteren meer dan 20 punten daalde tot 1,561.89, steeg 9.93 punten tot 1,571.82 in het eerste kwartier van de handel. Om 13.00 uur stond de Dax 2,91 punten hoger op 1564,80 punten. Opvallend was de belangstelling voor Volkswagen en Bayer.

TOKIO De beurs van Tokio sloot vanmorgen iets hoger na een saaie dag met dunne handel. Een zwakke yen ontmoedigde de handelaren. Het 225-Nikkei-koersgemiddelde sloot 156,33 punten hoger op 26,425.19 na het verlies op woensdag van 48,53 punten. De omzet van aandelen daalde ten opzichte van woensdag van 400 miljoen naar 320 miljoen aandelen.