Nijverdal boos op defensie

ROTTERDAM, 11 APRIL. De bestuursvoorzitter van Nijverdal-ten Cate (kunststoffen, textiel) heeft scherpe kritiek geuit op het aanschaffingsbeleid van Defensie. Het ministerie heeft een order voor legerkleding, ter waarde van 160 miljoen gulden, voor tweederde aan buitenlandse bedrijven gegund.

Bestuursvoorzitter ing. G.A. Reudink noemde die beslissing gisteren op de algemene vergadering van aandeelhouders in Almelo “schandalig”.

Zijn bedrijf, sinds 1982 'hoofduitvoerder' bij de ontwikkeling van de nieuwe gevechtspakken voor het Nederlandse leger, heeft uiteindelijk twintig procent van de opdracht ontvangen. Het ontwikkelingswerk is overigens “keurig betaald”.

Reudink hekelde met name de keuze van Defensie een Belgisch bedrijf de door Nijverdal ontwikkelde tank-overalls te laten maken. Hiervoor wordt de brandwerende Nomex-vezel gebruikt. “Die Belgen hebben daar nog nooit een meter van geproduceerd”, aldus de bestuursvoorzitter.

Een woordvoerder van het ministerie van defensie noemt de kritiek van Reudink niet gerechtvaardigd. Op grond van EG-voorschriften moet zijn departement buitenlandse bedrijven ook offerte laten uitbrengen, zegt hij. Als zij op criteria als prijs en kwaliteit beter uit de bus komen, dan zou het vreemd zijn aan die ondernemingen voorbij te gaan.

Dat de gewraakte Belgische onderneming geen ervaring met Nomex heeft, ziet defensie ook niet als probleem. “Er zijn wel meer bedrijven die ergens voor het eerst mee beginnen.”

Nijverdal-ten Cate heeft geen contact gezocht met Defensie over de verdeling van de opdracht voor gevechtspakken. “Gedane zaken nemen geen keer”, zegt Reudink. “We houden liever ons kruit droog voor een vervolgorder.” Produktie voor Defensie maakt zo'n drie tot vier procent van Nijverdals omzet uit.