NASI LEMAK

Deze uitgesproken aromatische rijst maak ik voor het gemak met kokosmelk uit blik. Volgens een vriendin van me die van huis uit Indonesisch kookt, is het beter om zelf van gedroogde kokos met een afgemeten hoeveelheid kokend water kokosmelk te maken. Die uit blik heeft volgens haar een nasmaak. De gedroogde kokos moet echter wel van goede kwaliteit zijn. In een van de volgende recepten kom ik terug op kokos, vers en gedroogd.

Voor 4 tot 6 personen: 400 g langkorrelige rijst 4 dl kokosmelk uit blik, verdund met 3 dl water 2 daun pandan, (blad, in Indonesische toko's verkrijgbaar) in de lengte in tweeen gescheurd en in een knoop gestrikt 1 ui, gepeld en geraspt 1 theel. zout

Was de rijst (afhankelijk van de rijstsoort) onder stromend water tot het water er helder uitziet. Doe alle ingredienten in een grote magnetronkom. Dek de kom losjes af met keukenpapier en kook 18 tot 20 minuten op 100% (650 watt). Schep de rijst los met een vork, dek de kom af met aluminiumfolie en laat de rijst 5 minuten nagaren.

Verwijder de daun pandan en dien op.

    • Kim Maclean