Munitiefabriek legt zich toe op sloten en deuren

AMSTERDAM, 11 APRIL. Munitiefabrikant Eurometaal gaat zich toeleggen op de verkoop en later eventueel de produktie van sloten en stalen deuren.

Het Zaanse bedrijf heeft een aandeel van 50 procent verworven in de Europese tak van de Israelische slotenproducent Mul-T-Lock.

De joint venture Euro Mul-T-Lock is het eerste tastbare resultaat van Eurometaals streven naar 'conversie', de omschakeling van defensieprodukten naar produktie voor de civiele markt.

De joint venture, waarvoor gisteren het contract werd getekend, zal niet onmiddellijk leiden tot een groot aantal arbeidsplaatsen voor werknemers van Eurometaal. De eerste twee a drie jaar zal Eurometaal uitsluitend in Israel vervaardigde sloten op de Europese markt brengen.

Euro Mul-T-Lock heeft een omzet van 20 miljoen gulden. Die moet de komende vijf jaar groeien naar 100 miljoen, aldus Eurometaal directeur J. Haasnoot. Als de groei inderdaad zo voorspoedig zal zijn, gaat Eurometaal de sloten ook in Zaandam produceren. De joint venture beschikt over een kapitaal van 7 miljoen gulden, waarvan Eurometaal het grootste deel op tafel heeft gelegd.

Bij Eurometaal werken ongeveer 600 mensen, nadat begin vorig jaar 115 arbeidsplaatsen werden geschrapt als gevolg van de krimpende defensiemarkt. Het bedrijf haalde in 1989 een omzet van bijna 200 miljoen gulden. Over 1990 wil Haasnoot nog geen omzetcijfers geven.

Twee eerdere pogingen van het bedrijf civiele produktie binnen te halen zijn mislukt. Vorig jaar zou Eurometaal plaatdelen gaan maken voor vliegtuigfabrikant Fokker, toen bleek dat Fokker de produktie ook in eigen huis af kon. Ook probeerde het bedrijf een Duitse producent van slijpmachines over te nemen, maar verloor het overnamegevecht met een andere koper.

Haasnoot wil Eurometaal in de toekomst baseren op drie kernactiviteiten die een gelijk deel van de omzet voor hun rekening moeten nemen. De produktie van cylindersloten, vierwegsloten, en stalen deuren moet naast de produktie van munitie uitgroeien tot een van die poten. Voor de derde tak zoekt het bedrijf nog naar een activiteit.