Moord op kweker was opdracht drugsbende

DEN HAAG, 11 april - Een 66-jarige kweker van orchideeen uit Rijswijk die op 19 januari in zijn kas werd doordgeschoten, is vermoord in opdracht van hasjhandelaren.

Dit blijkt uit mededelingen van de advocaten van vier mannen die in verband met deze zaak zijn opgepakt, enkele weken na de aanslag. De verdachten, van wie er drie op 4 januari waren ontsnapt uit de gevangenis De Koepel in Haarlem, zou een bedrag van 20.000 gulden in het vooruitzicht zijn gesteld voor het doden van de kweker.

Het motief voor de aanslag zou zijn dat de kweker een paar jaar geleden informatie over een hasjtransport zou hebben doorgespeeld aan de politie. De opdrachtgever van de moord loopt volgens Justitie nog vrij rond.

Een woordvoerder van de Haagse politie zegt dat nog wordt onderzocht of er een relatie is tussen de huurmoord en de dinsdag opgerolde bende die in hasj handelde. Het bedrag van twintigduizend gulden is volgens de politie “in de wereld van de georganiseerde misdaad” een normaal tarief voor het plegen van een huurmoord.

Volgens mr. P. Doedens, de advocaat van een van de verdachten, is zijn client twee dagen voor de aanslag in gezelschap van de uiteindelijke moordenaar in de kas geweest. Hij zou toen hebben verhinderd dat de aanslag werd uitgevoerd. “Er was hem alleen gezegd dat hij geld kon verdienen met een klus. Hij wist niet dat het om een huurmoord ging”, aldus Doedens.

Justitie zegt in verband met het onderzoek naar de dinsdag opgepakte bende nog op zoek te zijn naar “een lid van de harde kern”.