Minsk protesteert massaal met staking tegen Gorbatsjov

MOSKOU, 11 april - De stakingsleiding in Minsk, de hoofdstad van het tot op heden zo behoudende Wit-Rusland, heeft de arbeiders in de hele sovjet-republiek opgeroepen actiecomite's te vormen. Gisteren is in ongeveer tachtig bedrijven in Minsk zelf het werk neergelegd.

De stakers hebben aangekondigd hun acties voort te zullen zetten totdat de communistische regering van Wit-Rusland bereid is tot onderhandelingen over hun eisen. Die zijn grotendeels politiek van aard en gericht tegen president Michail Gorbatsjov van de Sovjet-Unie en de republikeinse staatsleiding.

Vorige week legden arbeiders in ongeveer dertig bedrijven in Wit-Rusland onverwachts de produktie plat. Ze eisten het aftreden van Gorbatsjov, van de Wit-Russische president Nikolaj Dementej en de ontbinding van zowel het centrale als het lokale parlement. Tot gisteren kregen de autoriteiten de tijd om daarover te onderhandelen.

Toen bleek dat de regering van Wit-Rusland daartoe niet bereid bleek, werd het dreigement uitgevoerd. Op het centrale Leninplein in Minsk demonstreerden gisteren tienduizenden mensen voor de politieke eisen van de stakers.

Op de betoging werd ook het aftreden geeist van het bestuur van de staatsvakbond in Wit-Rusland, met name van voorzitter Vladimir Gontsjarik. De onvrede richt zich op hem, omdat hij de afgelopen week met de regering onderhandeld heeft over de aard en hoogte van de loonsverhogingen en belastingmaatregelen die de prijsstijgingen van 2 april zouden moeten compenseren.

In de kolendistricten in Siberie en de Oekraine gaan de stakingen ook door. Maar daar lijken ze zich toch niet uit te breiden. De stakingsleiding in de Koezbass begint echter wel hardnekkiger te worden. Ze weigerde gisteren gehoor te geven aan de oproep van oppositieleider Boris Jeltsin om de metaalindustrie van een minimale hoeveel kolen te voorzien.