Manchester United en Barcelona kandidaten eindstrijd Rotterdam

BARCELONA, 11 april - Onder het toeziend oog van Johan Cruijff, die voor het eerst na zijn hartoperatie weer op de trainersbank had plaatsgenomen, heeft Barcelona dank zij een sterke tweede helft tegen Juventus een belangrijke stap gezet richting de finale van het Europa Cup II-toernooi. Rotterdam, dat als gastheer zal dienen voor deze eindstrijd, moet ook rekening houden met de komst van Manchester United en zijn aanhang. De Britten versloegen in Warschau Legia met 3-1.

In het uitverkochte Nou Camp-stadion liep Barcelona de Italiaanse bekerwinnaar Juventus in de tweede helft onder de voet. Cruijff constateerde dat zijn ploeg slechts het laatste halve uur van de eerste helft minder was. De terugval kwam na de volstrekt onnodige openingstreffer van Casiraghi.

Daarvoor al had Barcelona drie riante mogelijkheden gehad. Stoitsjkov miste twee keer vlak voor de onzekere doelman Tacconi, Koeman knalde van 25 meter hard op de paal. Het doelpunt viel gezien de verhoudingen aan de verkeerde kant. Dat was wel een gevolg van een van de vele fouten van het zwakke deel van de Catalaanse defensie (Nando, Ferrer, Serna), die zich in het laatste deel van de eerste helft opstapelden.

Cruijff greep in met de wissel Eusebio voor Beguiristain en speelde na rust in de aanval met Goichoechea, Salinas en Stoitsjkov. Het was een gouden greep. In een hoog tempo liep Barcelona volledig over de tegenstander heen. Het aanvalstrio imponeerde met individuele hoogstandjes. Laudrup was sterk achter de aanval en spelend voor zijn verdediging bewees Koeman onder het oog van assistent-bondscoach Advocaat klaar te zijn voor de rentree in Oranje.

In de 58ste minuut kopte Stoitsjkov gelijk, op aangeven van Laudrup. Een paar minuten later maakte de Bulgaarse international na een lange solo 2-1, na een combinatie met opnieuw Laudrup. Het overtuigende voetbal van Barcelona werd beloond met een derde doelpunt, een fraaie boog van Goichoechea, nadat de kaatsende Salinas de bal had neergelegd.

Manchester United, de Engelse bekerhouder, die 23 jaar geleden voor de laatste keer finalist was in een Europees toernooi, profiteerde tegen Legia Warschau van het feit dat de tegenstander iets meer dan een helft met een man minder voetbalde. Jozwiak werd in de 43ste minuut door scheidsrechter Constantin uit het veld gestuurd, na het maken van een grove overtreding tegen Sharpe.

Eerder was de thuisclub op voorsprong gekomen. In de 37ste minuut opende Cyzio de score. Nog in dezelfde minuut maakte McClair gelijk.

In de tweede helft was Manchester United, zonder de geschorste aanvoerder Robson, aanmerkelijk beter. Het overwicht werd uitgedrukt in twee doelpunten, een van Hughes, een van Bruce. (ANP-DPA)