Kreeg Irak Amerikaanse elektronica?

WASHINGTON, 11 APRIL. De Amerikaanse regering is in het Amerikaanse Congres ervan beschuldigd de betrokkenheid van het ministerie van buitenlandse zaken en de Nationale Veiligheidsraad bij de levering van hoogwaardige elektronica aan Irak te willen versluieren. Het is de tweede keer dat betrokkenheid van de regering bij leveringen aan Irak vlak voor de Iraakse invasie van Koeweit ter discussie wordt gesteld.

De nieuwste beschuldiging komt twee dagen nadat de New York Times berichtte dat het Witte Huis opdracht zou hebben gegeven een medewerker van het ministerie van handel te ontslaan. Het ontslag zou direct verband houden met het feit dat de man de Amerikaanse regering onzorgvuldig gebruik van exportregels verwijt.

Dennis Kloske, onder-staatsecretaris voor handel, heeft het Congres verteld dat hij in April 1990 heeft aangedrongen op een exportverbod voor hoogwaardige technologie naar Irak. Zijn verzoek, gedaan tijdens een ontmoeting met naaste adviseurs van president Bush, werd afgewezen. Het Witte Huis heeft andere deelnemers aan die bijeenkomst verboden voor een onderzoekscommissie van het Congres te verschijnen.

In het Congres vertelde Kloske dat hij te langen leste greep naar het enige wapen dat een burocraat ter beschikking staat: procedurele vertraging. Het effect van die strategie is onduidelijk.

Een maand geleden kwam het Witte Huis ook al onder vuur voor versluiering van export van militair-gevoelige goederen naar Irak. Ook toen weigerde de regering mee te werken aan een onderzoek van het Amerikaanse Congres.

Zowel het Witte Huis als het ministerie van handel hebben ontkend dat Kloske is ontslagen.