Kamer wil openbare beediging ministers

DEN HAAG, 11 april -- Een grote meerderheid in de Tweede Kamer stemt in met een voorstel van de VVD om ministers en staatssecretarissen voortaan in het openbaar door de koningin te laten beedigen.

Nu gebeurt dit tijdens een besloten ontvangst door het staatshoofd op paleis Huis ten Bosch. Minister Dales (binnenlandse zaken) zegde de Kamer gisteren toe de kwestie met de koningin te zullen bespreken. Zij zei het "een aardige suggestie" te vinden. Het kamerlid Wiebenga (VVD) noemde de beediging van staatssecretarissen en ministers "een belangrijk democratisch moment" dat niet buiten de openbaarheid zou moeten plaatshebben. Hij suggeerde Dales om de plechtigheid te laten houden of in het 'werkpaleis' van de koningin aan het Noordeinde in Den Haag.

CDA-woordvoerster Bijlevel noemde een openbare beediging "een sympathieke gedachte". Alle woordvoerders wezen erop dat de leden van de Staten-Generaal en het staatshoofd zelf ook in het openbaar worden beedigd. Apostolou (PvdA) noemde aanwezigheid van de televisie als bijkomend voordeel. Ook Schutte (GPV) zag daarin "een meer aansprekende bekroning" van de beediging dan de traditionele foto achteraf op het bordes.