IBM doet BRT cartografie-documentaires cadeau

De Wereld in Kaart: BRT2, 20.00 uur.

Vandaag en de komende vijf donderdagavonden zendt de BRT de documentaire De Wereld in Kaart uit, een serie waarin in zes uur wordt geprobeerd om Jan Modaal duidelijk te maken hoe de mensheid erachter is gekomen dat het ondermaanse geen platte schijf, maar min of meer bolvormig is. En dat het daarbij bijzonder handig is als je de land- en watergedeelten op die in de Melkweg zwevende kogel in kaart brengt.

Afgaand op het eerste gedeelte van die documentaire, dat de nogal nietszeggende titel Hemel en Aarde meekreeg, is het zeer waarschijnlijk dat de gewone kijker snel zal wegzappen van deze geschiedenis van de cartografie. Want er wordt nogal van de hak op de tak gesprongen om uit te leggen hoe de oude Egyptenaren, de Babyloniers, de Grieken, de Chinezen en ga zo maar door, van lieverlede een steeds nauwkeuriger beeld kregen van de vorm en de uitgestrektheid van de aardkloot.

Zo begint de film met de zwaarwichtige mededeling dat we een nooit eerder gefilmde ceremonie in Java gaan zien. Maar uiteindelijk gaat het enkel om wat beelden van een oude man die ergens op een vulkaantop aan een knaap een vierhonderd jaar oude kaart van een klein deel van eiland toont. De lange scene dient enkel ter illustratie van het feit dat de mensen vroeger niet beschikten over precieze landkaarten.

Naast de grillige verhaallijn vormt ook het overvloedig gescherm met namen en data een zware hinderpaal voor een vlotte consumptie van De Wereld in Kaart. De makers hebben een en ander willen compenseren met mooie beelden van verre en exotische steden en landen, wat dan weer resulteerde in een luxueuze toerisme-folder.

Bij de persvoorstelling van De Wereld in Kaart lachte BRT-producer Kris Smet van de dienst Wetenschappen de kritiek moedig weg. Zij vond het een mooie serie en beklemtoonde gelaten dat de documentaire een produkt van de computergigant IBM is dat zomaar aan de BRT werd cadeau gedaan. En dat het 'huis van vertrouwen' voor dergelijke prestigieuze series gewoonweg geen geld meer heeft. Een multinational die een nationale omroep zes uur gratis televisie aanbiedt: het is haast te mooi om waar te zijn. Misschien zit er wel een verborgen verleider tussen de hoogte- en breedtegraden in de Wereld in Kaart.

    • Edward van Heer