Grotere inzet Turkije voor de Koerdische vluchtelingen uit Irak

ULUDERE, 11 april - De Turkse autoriteiten hebben zich de afgelopen dagen actiever ingezet voor de Koerdische vluchtelingen bij Uludere. Het beleid is er op gericht hun lot ter plekke te verbeteren, zodat de Koerden niet verder het land in zullen trekken. De Turken hebben een kilometers lange blubberweg tussen het dal en de berghelling waar tienduizenden Koerden bivakkeren, met inzet van veel bulldozers geschikt gemaakt voor vrachtauto's.

Maar nog steeds staan in het dal vele tientallen vrachtwagens met hulpgoederen te wachten. Gisteren zijn grote rollen versterkt plastic aan parachutes afgeworpen. Aan het eind van de dag was een derde van alle lappententen dankzij een plastic overtrek waterdicht geworden.

Een belangrijk deel van het plastic werd overigens geconfisceerd door de Turkse soldaten die de vluchtelingen op hun plaats moeten houden.

Bij hen hadden alle tenten gisteravond een plastic overtrek. Ondanks de langzaam op gang komende hulp blijven de leefomstandigheden voor de Koerden miserabel. Veel van de vluchtelingen zijn aan het eind van hun fysieke en morele reserves. Het sterftecijfer loopt snel op en is nu ongeveer 0,2 procent per dag. 's Ochtends is het druk op de begraafplaatsen.

Een van de vluchtelingen, een arts, voorziet dat de helft van alle vluchtelingen binnen een week van honger en kou zal omkomen.

Gisterochtend was het kampement met een laag sneeuw bedekt. Zeker honderd families zijn inmiddels naar Irak 'teruggevlucht'.

Het gebied waar de vluchtelingen in Irak verblijven, wordt tegen de eventuele komst van Iraakse troepen beschermd door leden van het Koerdische peshmerga-leger, dat nog steeds grote delen van Noord-Irak schijnt te beheersen, aldus Koerdische zegslieden. In het kamp bij Uludere gaat het gerucht dat de peshmerga's binnenkort met een tegenoffensief zullen beginnen.

    • Michiel Hegener