Flink aantal mensen boekt toch vakantie

DEN HAAG, 11 APRIL. Het aantal geboekte vakantiereizen voor de komende zomermaanden is in maart dankzij het einde van de Golfoorlog sterk gestegen. Vooral vliegreizen naar Portugal, Spanje en Griekenland zijn in trek.

Dat blijkt uit de vandaag bekend gemaakte boekingsstatistiek van de bij de ANVR aangesloten reisorganisatoren.

Al is er een toeneming van het aantal boekingen waar te nemen, de reiswereld kampt nog altijd met de naweeen van de oorlog. Op 24 maart was er nog steeds een achterstand van 20 procent ten opzichte van vorig jaar. Vier weken eerder, op 24 februari, gaven de statistieken echter nog een achterstand van 33 procent te zien.

Het aantal boekingen voor vliegreizen liep in maart met 23 procent op, waardoor de achterstand ten opzichte van vorig jaar werd teruggebracht van 50 naar 35 procent. Portugal (77 procent meer boekingen), Spanje (60 procent meer) en Griekenland (44 procent meer) zijn in trek.

Joegoslavie, Turkije en Tunesie blijven nog altijd achter. De achterstand van het aantal geboekte busreizen liep terug van 45 naar 30 procent ten opzichte van vorig jaar, terwijl het aantal voorgenomen autoreizen voor de zomervakantie eind maart 2 procent meer bedroeg dan in 1990.

Volgens de ANVR is de schade door de Golfoorlog voor de reiswereld in het afgelopen winterseizoen beperkt gebeleven. Het aantal vliegreizen daalde met zes procent ten opzichte van een jaar eerder. Vooral Tunesie (min 56 procent) en Noord-Amerika (min 14 procent) bleven sterk achter. Spanje (plus twee procent) en Portugal (plus 11 procent) kenden een toename. Het aantal vluchten naar het Caraibisch gebied (plus 46 procent) en het Verre Oosten (plus 330 procent) groeide explosief.

De busreizen in het winterseizoen vertoonden een teruggang van 6 procent, vooral door een kleiner aantal excursiereizen. Treinreizen (plus vijf procent) en autoreizen (plus 21 procent) bleken in de wintermaanden populair.