Bayern raakt z'n thuisrecord kwijt tegen Rode Ster

MUNCHEN, 11 april - Bayern Munchen staat opnieuw voor een krachttoer. De Duitse werkvoetballers kregen gisteren in Munchen de balgoochelaars van Rode Ster Belgrado ondanks het openingsdoelpunt van Wohlfahrt niet onder de duim.

De Joegoslavische koploper won het duel met 2-1 voor 65.000 verbijsterde toeschouwers. Het is misschien wat voorbarig om Bayern al als uitgeschakeld te beschouwen voor de finale van het Europa Cup I-toernooi in Bari. Bayern had het in de kwartfinales voor eigen publiek ook al moeilijk met Porto, dat de Zuidduitsers op 1-1 hield.

In Portugal liet de Duitse landskampioen echter zien waarom de ploeg zo gevreesd wordt. Met twee treffers stapte de equipe van Jupp Heynckes onverwacht de halve eindstrijd in.

Een finaleplaats afdwingen zal moeilijker worden. Toch startte Bayern gisteren sterk. Een combinatie tussen Thon en Wohlfarth werd door de laatste na 23 minuten met een boogbal in een doelpunt omgezet. Voor de aanvaller was het zijn derde treffer in het bekertoernooi. Wohlfarth had echter na twee minuten al een unieke mogelijkheid laten liggen om de score te openen.

Bayern hield Rode Ster na de treffer onder druk en dat kwam de Duitse kampioen duur te staan. Op slag van rust verloor Kohler een seconde doelpuntendief Pancev uit het oog. De spits reageerde alert op een bal van Binic en passeerde Aumann. De doelverdediger had zich eerder onderscheiden bij een uitstekend genomen vrije trap van vedette Prosinecki, die een voorcontract bij AC Milan zou hebben getekend.

De tegentreffer kwam bij de Duitsers hard aan. Van het door bondscoach Berti Vogts bejubelde spel in de eerste helft, bleef na de hervatting weinig over. Bayern oogde nerveus, durfde niet echt meer op de aanval te spelen. De angst resulteerde twintig minuten voor het einde in een tweede tegendoelpunt. Middenvelder Savicevic dolde libero Augenthaler na een snelle counter en Aumann was kansloos op het schot van tien meter. Het betekende de eerste nederlaag in Munchen in 93 wedstrijden voor de Europa Cup voor landskampioenen.

“De spelers van Bayern zijn het doelpunt van Pancev niet meer te boven gekomen. De tweede helft haalde het niet bij de eerste. Maar Bayern zou Bayern niet zijn als het over twee weken niet opnieuw verrassend voor de dag zou komen. Iedereen had de ploeg na de thuiswedstrijd tegen Porto al afgeschreven. Bayern is nog niet uitgeschakeld”, hield Vogts de hoop levend.

“Het was een onnodige nederlaag”, stelde Heynckes. Rode Ster heeft in de eerste helft uit twee counters een keer gescoord. En die eerste treffer viel op het meest ongelukkige moment”, aldus de trainer. “We zijn nog niet kansloos.” (ANP-SID)