Autoproduktie VS op dieptepunt

ROTTERDAM, 11 APRIL. De produktie van de drie grootste Amerikaanse autofabrikanten, General Motors, Ford en Chrysler, bereikt in het tweede kwartaal het laagste niveau in 33 jaar.

De drie bedrijven verwachten tussen april en juli 1.097.000 wagens af te leveren. Dat is 23 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. In het tweede kwartaal van 1958 produceerden de Grote Drie 940.000 auto's.

De lage produktie is voor een deel het gevolg van de recessie in de Verenigde Staten, die een sterk drukkend effect heeft op de autoverkoop. Ondanks een sterk gestegen consumentenvertrouwen is de afzet van auto's sinds de beeindiging van de Golfoorlog nog altijd niet aangetrokken. De autoconcerns verwachten een opleving pas op zijn vroegst in het derde kwartaal.

Daarnaast speelt een rol dat de Amerikaanse auto-industrie nog altijd terrein verliest aan de Japanse fabrikanten. De acht Japanse auto-fabrieken in de Verenigde Staten willen hun produktie in het tweede kwartaal met 7,1 procent verhogen. Volgens Amerikaanse analisten zal het Amerikaanse marktaandeel van de Japanners dit jaar stijgen van 19 tot 23 procent.

Als gevolg van teruglopende verkoop en krimpende marktaandelen zullen General Motors, Ford en Chrysler het eerste halfjaar naar verwachting alle drie afsluiten met forse verliezen. General Motors boekte in het laatste kwartaal van 1990 al een verlies van 1,6 miljard dollar, Ford eindigde 516 miljoen dollar in het rood. Alleen Chrysler noteerde een bescheiden winst van 31 miljoen dollar.