ALLARD JISKOOT 1918-1991; Invloedrijk commissaris

AMSTERDAM, 10 APRIL. Gisteren overleed Allard Jiskoot, voormalig voorzitter van de raad van bestuur van de bank Pierson, Heldring & Pierson. Jiskoot, die in een belangrijke rol heeft gespeeld in de naoorlogse financiele wereld, werd 72 jaar oud.

Jiskoot was van 1975 tot 1981 voorzitter van de raad van bestuur van Pierson, Heldring & Pierson, de bank die die door zijn grootvader werd opgericht. Tevens was hij gedurende die periode lid van de raad van bestuur van de Amro Bank, de bank die begin jaren zeventig Pierson had overgenomen.

De bankier Jiskoot werd echter vooral invloedrijk door de vele commissariaten die hij uitoefende. Daarvan sprong vooral het commissariaat bij de papierfabriek KNP in het oog. Jiskoot was daar 25 jaar commissaris, waarvan 17 jaar als voorzitter. Voorts bekleedde hij commissariaten bij ondermeer Elesevier, Heineken, Philips, VDT, Wessanen, Hudig Langeveldt, MIP en BAM Holding.

Daarnaast was Jiskoot lid van het bestuur van de effectenbeurs. Hij was bovendien de eerste voorzitter van de Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE), die twee jaar geleden werd opgericht voor het toezicht op de Nederlandse effectenbeurzen. In verband met deze benoeming stootte Jiskoot vrijwel al zijn al commissariaten af.

Tot aan zijn overlijdenbleef hij echter lid van de raad van toezicht van Philips. Hij zou deze funktie met ingang van mei echter opgeven.

De heer Jiskoot was al enige tijd ernstig ziek. Over de combinaties van de vele functies die hij uitoefende toonde Jiskoot zich bescheiden. “Je hebt wel invloed, maar geen macht”, zo verklaarde hij vorig jaar desgevraagd tegenover het Financieele Dagblad. Jiskoot ondertreepte dat hij nog nooit in een belangenconflict was gekomen.