Albanese joden nu 'thuis' in Israel

TEL AVIV, 11 april - “Ik ben zo gelukkig Israelische grond onder mijn voeten te voelen. Dit is mijn land. We zijn thuis.” Dat zei gisteravond een jonge, charmante joodse immigrante uit Albanie tijdens de uitzending van een twee weken geleden opgenomen TV-vraaggesprek. De opname werd gisteravond vrijgegeven omdat vanmiddag de geheime aliya - immigratie - van de kleine Albanese joodse gemeenschap naar Israel wordt afgerond. De laatste elf immigranten komen dan met een El-Al vlucht uit Rome aan.

Met de aankomst van de laatsten van de 300 Albanese joden komt een einde aan de eeuwenlange joodse aanwezigheid in dat land. Een aantal joodse gezinnen uit Albanie is niet naar Israel doorgereisd maar heeft zich gevoegd bij familieleden in de VS.

Vorig jaar is het Joods Agentschap in samenwerking met het Israelische ministerie van buitenlandse zaken en met medeweten van Italie en Griekenland begonnen aan een geheime operatie om de sedert 1948 volstrekt van de buitenwereld afgesloten joodse gemeenschap in Albanie naar Israel over te brengen.

Volgens de Israelische televisie zijn deze nieuwe immigranten, die zich voegen bij de talloze Russen en Ethiopische nieuwkomers, vrijwel zonder hun bezittingen naar Israel gekomen. Onder de nieuwkomers uit Albanie zijn artsen, ingenieurs en economen, die evenals de Sovjet-immigranten op grote moeilijkheden zullen stuiten in hun beroep werk in Israel te vinden.

Sedert 1967 was het uitoefenen van welke godsdienst dan ook in Albanie verboden.