'Adoesjaparov sprint door alles heen als cowboy'

WEVELGEM, 11 april - Gent-Wevelgem mag dan als klassieker steeds meer aan status verliezen, met een winnaar als Djamolidin Adoesjaparov maakt de Belgische wedstrijd zeker goede sier. De 27-jarige Rus zou weleens kunnen uitgroeien tot de sprintsensatie van het jaar. Gisteren boekte hij zijn vierde overwinning van het seizoen door de sterkste sprinters van het peloton Mario Cippolini en Olaf Ludwig te verslaan.

Nu de kasseienheuvels en met name de Kemmelberg voorlopig uit het parcours van Gent-Wevelgem zijn verdwenen, dreigt de aloude klassieker door het vlasland van Zuid-Vlaanderen te verworden tot een veredeld criterium. Zo'n tweehonderd kilometer wedstrijd door vlak land kan weinig meer te bieden hebben dan een goede training voor Parijs-Roubaix van zondag.

Dat was althans de verwachting. En die werd voor een belangrijk deel ingelost door de renners. Slechts de laatste twintig kilometer gaf boeiende wielersport te zien, met als apotheose de vlucht van de Nederlanders Verhoeven en Pieters, de solo van Nijdam en het adembenemende gevecht tussen 's werelds beste sprinters. Dat Abdoesjaparov won, was niet eens zo verrassend. De Rus won al drie maal eerder en stond bij de amateurs bekend als bijna onoverwinnelijk.

In slechts een man moest de renner uit Tasjkent in zijn amateurtijd regelmatig zijn meerdere erkennen, de Duitser Olaf Ludwig. In 1988 vertrok Abdoesjaparov naar de Olympische Spelen om op het vlakke parcours goud te halen, maar hij werd slechts vijfde en Ludwig won.

Gisteren dolf de sprinter uit de Panasonic-ploeg voor het eerst sinds jaren weer het onderspit tegen Abdoesjaparov. “Ik verloor weleens van hem”, zegt Ludwig. “Maar meestal had hij dan veel ellebogen nodig gehad. Abdoe is een cowboy. Hij sprint dwars door alles heen. Hij let niet op zijn concurrenten en is daarom moeilijker te verslaan dan andere sprinters. Die kiezen vaak positie.”

Ook in de laatste vijfhonderd meter van Gent-Wevelgem bediende de Rus zich weer van zijn beproefde methode. Op het moment dat Nijdam werd opgeslokt door het peloton versnelde Abdoesjaparov met een sprong in het luchtledige. Aan de andere kant van de weg sprintten Cipollini en Ludwig. De Rus zag het gevaar, week uit naar zijn concurrenten en en drong ze zo ver mogelijk naar de kant. Ludwig werd hiervan de dupe.

Hij protesteerde nog tegen de manoeuvre, maar zag uiteindelijk ook wel in dat hij gewoon een kansloze nederlaag had geleden.

“Als je hem ziet schrik je. Zo'n kop heeft-ie”, voorspelde Jelle Nijdam. Dat viel uiteindelijk reuze mee. Abdoesjaparov is stevig, maar vrij klein, geen postuur als Cipollini of Bontempi. “Maar heb je zijn benen gezien”, onderstreepte Ludwig. “In mijn topjaren als amateur was ik sterker, maar ik denk dat hij mij nu de baas zal zijn. Hij gaat nog veel winnen dit jaar.”

Abdoesjaparov is blij met de waardering die hij van Ludwig krijgt. “Maar Olaf is zo groot en ik ben maar piccolo”, zegt de Rus in redelijk Italiaans. Vorig seizoen maakte hij deel uit van de Alfa-Lum-ploeg, het eerst Russische profteam rijdend onder de vlag van San Marino en gesponsord door Italiaans kapitaal. Ondanks een zwak seizoen, kreeg hij een contract aangeboden van Carrera dat naast de ouder wordende Bontempi nog een goede sprinter kon gebruiken.

Als de meeste Russen kende Abdoesjaparov veel aanpassingsproblemen in het profpeloton. Bovendien raakte hij in een doping-affaire verwikkeld. Hij werd betrapt op het gebruik van efedrine. Het was niet de eerste keer. Een jaar eerder werd hij als amateur na de Settimana Bergamasca positief bevonden, omdat hij niet op de dopingcontrole was verschenen.

Viktor Konisjev, de Russische kopman in de TVM-ploeg, kent Abdoesjaparov nog van hun verblijf bij Alfa Lum. “Hij was in Rusland een groot sportman en als sprinter onverslaanbaar. Toen hij bij de profs kwam, was hij een beetje bang. Hij had geen zelfvertrouwen en was vaak ziek. Ik denk dat het nu beter met hem zal gaan. Hij rijdt nu in een goede ploeg.”

Carrera legde al tijdens de Ronde van Italie in juni beslag op Abdoesjaparov en Poelnikov toen de Italiaanse ploegleiding had vernomen dat Alfa Lum zou stoppen. “Dat was te laat voor ons”, beseft Cees Priem, de ploegleider van TVM. “Ik ben in het najaar nog naar Moskou geweest om Konisjev en Oeslamin te contracteren. Toen heb ik ook geinformeerd naar Abdoesjaparov, die evenals Konisjev en Oeslamin militair is. Maar zij waren lid van CSKA Moskou en Abdoesjaparov behoorde tot een andere militaire club. En daar had mijn bemiddelaar geen contacten mee.”

Abdoesjaparov voelt zich volledig geaccepteerd in het Italiaanse team. “Het is ook beter in een buitenlandse ploeg te rijden”, weet Konisjev. “Daar leer je meer dan in een ploeg met alleen maar Russen.” Korporaal Abdoesjaparov richt zich nu op etappezeges in de Giro en de Tour. Konisjev: “Ik weet wat het is als Rus een Tour-etappe te winnen. Maar als sprinter winnen is toch het mooiste.

En dat gaat Abdoesjaparov zeker doen.''

    • Guus van Holland