Wraakactie treft in Roemeens dorp zigeunerclan

BOLITIN, 10 april - De Roemeense politie heeft gisteren een dorp in de buurt van Boekarest bezet nadat daar een pogrom was losgebarsten tegen een groep zigeuners.

De onrust in het dorp Bolitin - waar 450 zigeuners wonen op een bevolking van drieduizend zielen - brak uit nadat zaterdagavond een dorpeling was doodgestoken op weg naar de paasmis in de dorpskerk. De politie arresteerde op zondag een lid van een zigeunerclan. De arrestatie was voor de dorpelingen het sein voor een wraakactie. 22 huizen van leden van de clan werden in brand gestoken en meer dan vijftig inwoners moesten vluchten.

Volgens de politie bestaat de betrokken clan uit criminelen die de andere zigeuners in het dorp in diskrediet brengen. Aan de actie tegen de clan zouden ook leden van andere zigeunerfamilies in Bolitin hebben deelgenomen. De politie maakte gisteren van de begrafenis van de zaterdag vermoorde dorpeling gebruik door met speciaal uit Boekarest overgekomen eenheden het dorp te bezetten. (Reuter)