WHO wil extra geld voor onderzoek Aids

DEN HAAG, 10 april - De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft minister Pronk (ontwikkelingssamenwerking) en staatssecretaris Simons (volksgezondheid) om een extra bijdrage gevraagd voor de wereldwijde strijd tegen aids. Dr. M. Merson, directeur van het 'Global Programme on Aids' van de VN-organisatie heeft daartoe deze week gesprekken gevoerd met de bewindslieden en Kamerleden. De Tweede Kamer debatteert morgen over aids met de bewindslieden van ontwikkelingssamenwerking en volksgezondheid.

De afdeling van de WHO die zich bezig houdt met aids heeft een jaarlijks budget van 101 miljoen dollar, maar er is een tekort van 31 miljoen. Volgens Merson is het budget al minimaal. Nederland is samen met de VS, Zweden, het Verenigd Koninkrijk en Canada de hoofdsponsor van het programma. Merson zou van ons land dit jaar zeven miljoen gulden extra willen.

Hij toonde zich gisteren voor zijn vertrek naar Geneve somber over de voortgang van de epidemie. Hij wees daarbij op de voorspellingen die een groep experts in 1988 heeft gemaakt. Toen werd geschat dat het aantal door aids getroffen personen omstreeks de eeuwwisseling op twintig miljoen zou liggen. Die schatting moet volgens Merson nu naar dertig miljoen.

Op dit moment lijden waarschijnlijk tien miljoen mensen aan aids of zijn al aan de ziekte overleden. Voor zover de WHO bekend is zijn er door de leden van deze VN-organisatie 1,4 miljoen aids-patienten geregistreerd. De rapportage benadert de werkelijkheid echter geenszins; naar schatting zijn in Oost- en Midden-Afrika nu zes miljoen mensen besmet met het aids-virus, ongeveer een op elke veertig volwassenen. In sommige stedelijke gebieden ligt de besmettingsgraad op dertig procent. Volgens Merson zal de epidemie binnen enkele jaren in dezelfde mate toeslaan op de westelijke helft van het Afrikaanse continent.

De WHO maakt zich echter de grootste zorgen over de verspreiding van het virus in Azie, waar tweederde van de wereldbevolking woont. Vooral in Thailand en India woedt de epidemie nu sterk. De WHO probeert vooral de nationale aids-programma's te ondersteunen. De nadruk ligt daarbij op preventie.